Okul çağında çocuklar araştırıldı: Doğu'da çocuklar yetersiz beslenmeden bodur kalıyor

Okul çağında çocuklar araştırıldı: Doğu'da çocuklar yetersiz beslenmeden bodur kalıyor

TOÇBİ Araştırma Raporu: Doğu ve Güneydoğu’da çocuklar kronik açlıktan gelişme geriliği yaşıyor.

A+A-

Haber Merkezi- Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,  ve Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi (TOÇBİ) Araştırma Raporu, obezitenin ülkenin batı bölgelerinde yaygın olduğu, Doğu ve Güneydoğu’da çocukların ise kronik açlık sonucu gelişme geriliği yaşadığını ortaya koydu.

BirGün’ün haberine göre, TBMM Obezite İle Mücadele Yöntemleri ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu’na bilgi veren Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, “Çocuklar yetersiz besleniyor” dedi.

AÇLIK NEDENİYLE BODUR KALAN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 2 

TOÇBİ Araştırma Raporu’na göre, kronik açlık nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki çocukların yüzde 3,5’i, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çocukların ise yüzde 5,4’ü bodur kaldı.  Bölgede yaşayan erkek çocukların açlığa bağlı bodurluk oranı yüzde 6, kız çocuklarında ise yüzde 5,5 olarak belirlendi.Batı bölgelerinde bu oran yüzde birlere kadar düşerken Türkiye ortalaması ise yüzde 2 olarak açıklandı.

Düşük kiloluluk yüzdesine göre yapılan araştırmada da Güneydoğu Anadolu bölgesi ilk sırada yer aldı. Buna göre, Türkiye ortalaması yüzde 2 iken Güneydoğu Anadolu bölgesindeki çocukların yüzde 4,2’sinin düşük kilolu olduğu belirlendi. Bölgedeki erkek çocuklardaki düşük kiloluluk oranı yüzde 4,3, kız çocuklarda ise yüzde 4,1’i olarak belirtildi.

AVRUPA’DA BUNLARI GÖRMÜYORUZ

Bodurluk vakalarının yetersiz beslenmeden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Yardım, “Türkiye’de yetersiz beslenme problemi var. Türkiye ortalamasına göre çocukların kronik açlığa maruz kalması sonucu bodurluk yüzde 2,3 iken Batı’da bu oran yüzde 1’lere düşüyor ama Doğu’ya gittiğimizde tam tersi pozisyonu görüyoruz. Rakamlar çok ciddi. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde bunu görmüyoruz” dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.