Nusaybin’de petrol keşfedildiği duyuruldu

Nusaybin’de petrol keşfedildiği duyuruldu

.

A+A-

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Mardin'in Nusaybin ilçesinde ağır petrol keşfi gerçekleştirildiğini bildirdi.

TPAO'nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, yeni keşfe ilişkin şunlar kaydedildi:

"Türkiye-Suriye sınırından yeni keşif. Mardin'in Nusaybin ilçesinin 32 kilometre doğusunda yer alan Günyurdu-1 kuyusundaki çalışmalarımız sonucunda 11,8 API değerinde ağır petrol keşfi gerçekleştirdik."

API değeri nedir?

Yoğunluğu 1 gr/cc olan suyun API değeri 10 olarak kabul edilip, API=(141,5/SG)- 131,5 şeklinde formüle edilmiştir.

Gravite nedir?

SG (Spesifik Gravite) ‘petrol yoğunluğu/su yoğunluğu’ anlamına geliyor. Hafif petrolün, API gravite değeri daha büyükken, yoğunluğu yükseldikçe API gravite değeri düşecektir. API gravite değeri yükseldikçe petrolün de piyasadaki değeri artar.

Dünyada yaygın olarak 27–35 API değerinde petrole rastlanır. IPE Brent petrol 38 API değerindedir. Dünyada bulunan en ağır petrol 5-7 API ve en hafif petrol ise 57 API olarak kayıtlarda yer almaktadır.

Petrolün kalitesi Gravite değeri ile oranlıdır. Çıkarılan petrolün değerli olup olmadığı Gravite değeri ile ölçümlenebilmektedir.

Gravite değeri ne kadar fazlaysa petrolün değeri de o kadar yüksek olur. Petrolün öz ağırlığı yani yoğunluğu baz alınır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.