Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi: İran'daki devrim süreci artık geri döndürülemez 

Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi: İran'daki devrim süreci artık geri döndürülemez 

.

A+A-

İranlı Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, İran'daki protestoları "geri dönüşü olmayan bir devrimci süreci" olarak nitelendirdi, "rejim çökecek" dedi.

 İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Jîna Amini'nin polis gözaltısında ölümünün "rejimin çöküşüne yol açacak, geri dönüşü olmayan bir devrimci süreci" tetiklediğini söyledi.

İnsan hakları alanındaki faaliyetlerinden ötürü 2003 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan ve 2009'dan bu yana Londra'da sürgünde yaşayan Ebadi, "Devrim süreci, nihai hedefine ulaşıncaya kadar durmayacak bir tren gibi" ifadesini kullandı.

Euronews'in Reuters'tan aktadığına göre Ebadi, devletin ölümcül şiddet kullanmasının sıradan İranlıların din adamlarına karşı duyduğu öfkeyi daha da derinleştireceğini zira taleplerinin giderilmediğini söyledi.

Ebadi, "Protestolar farklı bir şekil aldı ama sona ermedi" değerlendirmesinde bulundu.

'BÜYÜKELÇİLER GERİ ÇEKİLMELİ'

Mevcut yönetimin "iktidardan uzaklaştırılması" için Batı'nın Tahran'daki büyükelçilerini geri çekerek İran'la siyasi bağlarını azaltmak gibi "pratik adımlar" atması gerektiğini belirten yazar, avukat ve hak savunucusu Ebadi, ilaveten nükleer anlaşma dahil yönetimle herhangi bir anlaşmaya varmaktan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Ülkede 1979'da gerçekleştirilen İslam Devrimi'nden bu yana ülkeyi yöneten din adamlarını sert bir dille eleştiren Ebadi, hükümet karşıtı gösterilerin en güçlü ve açık sözlü destekçilerinden biri olarak öne çıktı.

Ayrıca Ebadi, "Mevcut protesto dalgasının müesses nizamın meşruiyetine karşı şimdiye kadarki en cesur meydan okuma olduğuna inandığını" dile getirdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.