New York Times: Biden Ermeni Soykırımı'nı tanıyacak

New York Times: Biden Ermeni Soykırımı'nı tanıyacak

.

A+A-

Joe Biden Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde gerilim konusu olan Ermeni Soykırımı’nı tanımaya hazırlanıyor. 

The New York Times’da yer alan habere göre, Biden 1915 yılında Ermenilere yönelik yapılan katliamı soykırım olarak tanıma yönünde karar verdi. 

ABD’li bir yetkiliye dayandırılan haberde, Biden’ın kararı ABD-Türkiye ilişkileri açısından risk oluşturuyor ancak ABD’nin insan haklarına olan bağlılığı bu riski gözardı edecek kadar ağır basıyor. 

Yetkiye göre, Biden Türkiye-ABD ittifakı açısından oluşacak tüm risklere rağmen soykırım kararını tanıyacak. 

Biden’ın, Soykırım’ın yıldönümü olan 24 Nisan’da açıklama yapması bekleniyor. 

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın Ermeni Soykırımı’nı tanıması için kongre üyeleri de harekete geçti.

ABD Kongresi’nin her iki partiden 100’ün üzerinde üyesi Başkan Joe Biden’a mektup göndererek, 24 Nisan’da yapacağı açıklamada “Ermeni soykırımı” olarak resmen tanıması yönünde çağrıda bulundu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Kongre’deki Ermeni Grubu’nun eş başkanları Demokrat Partili Adam Schiff, Frank Pallone ve Jackie Speier ile Cumhuriyetçi Partili Gus Bilirakis ve David Valadao’nun girişimiyle kaleme alınan mektupta 100’ün üzerinde Kongre üyesinin imzası bulunuyor. Mektubu imzalayanlar arasında Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Gregory Meeks, ABD’deki ilk Müslüman kadın Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar da yer alıyor.

Mektupta şu ifadeler yer aldı:

“24 Nisan’da dünya, Ermeni Soykırımı’nın, 1915’ten 1923’e kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1 milyon 500 bin Ermeni’nin sistematik olarak öldürülmeleri ve birçoğunun da yerlerinden edilmesinin ilk günlerinin 106’ıncı yıldönümünü anacak. Yıllar boyunca dünya liderleri, 20’inci yüzyılın bu ilk soykırımını tanırken, ABD Başkanları sessiz kalmayı sürdürdü. Gururlu Ermeni-Amerikan toplumu ve doğruluk ve adaleti destekleyen herkesle birlikte sizi 24 Nisan açıklamasında Ermeni Soykırımı’nı açıkça ve doğrudan tanımaya çağırıyoruz."

Mektupta, Kongre’nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadının 2019’da geçirdikleri tasarılarla “1915 olaylarını soykırım” olarak tanıdığı hatırlatıldı.

Kongre üyeleri mektubu şöyle noktaladı:

 “Sayın Başkan, geçen yılki 24 Nisan açıklamanızda söylediğiniz gibi, sessiz kalmak suça ortak olmaktır. ABD hükümetinin tarihi bir gerçek olan Ermeni Soykırımı konusundaki utanç verici sessizliği gereğinden fazla uzun süredir devam ediyor ve son bulmalı. Sizi taahhütlerinizi yerine getirmeye ve doğruları söylemeye çağırıyoruz.”

Geçtiğimiz günlerde de ABD’de bulunan Türk Derneği’nden ABD Başkanı’na bu kapsamda bir çağrı gelmişti.

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), 24 Nisan açıklaması öncesinde yayınladıkları mektupta, Biden’a 24 Nisan mesajı için “Türk-Amerikan bakış açısını dikkate alma” çağrısını yapmıştı.

Söz konusu mektupta, “Yarım milyonun üzerinde Türk kökenli Amerikalı’nın ve ABD-Türkiye model ortaklığını destekleyen çok daha fazla sayıda Amerikalı’nın öncü sesi ATAA adına, sizi, her yıl Ermeni-Amerikan toplumunun talep ettiği anma niteliğindeki 24 Nisan mesajınızı şekillendirirken Türk-Amerikan bakış açısını da dikkate almaya çağırıyorum” ifadeleri yer almıştı.

 

ABD Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato da "Ermeni soykırımı" iddialarını resmen tanıyan bir karar tasarısını kabul etti. Böylece "soykırım" olarak resmen kabul eden ülke sayısı ise 31.

O ülkeler şöyle: 

Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay."

Öte yandan, Bulgaristan’ın kararında “soykırım” ifadesi yerine “Ermenilerin toplu katliamı” ifadesi geçiyor ancak dönemin Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov bir açıklama yaparak bunun “soykırım” anlamına geldiğini belirtti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığındaki listede ise Bulgaristan, Suriye ve Libya’nın tanımaları yer almıyor.

Bu 31 ülkenin dışında bir çok ülke de farklı seviyelerde "Ermeni soykırımı" iddialarını tanıdı. ABD'de de 50 eyaletten 49'u 1915'te yaşananları "Ermeni soykırımı" olarak kabul etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.