Neçirvan Barzani yemin ederek göreve başladı

Neçirvan Barzani yemin ederek göreve başladı

Neçirvan Barzani, bugün düzenlenen törende yemin ederek resmen Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görevine başladı.

A+A-

Neçirvan Barzani, bugün düzenlenen törende yemin ederek resmen Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görevine başladı.

Neçirvan Barzani, bugün başkent Erbil’de Saad Abdullah Konferans Salonu’nda çok sayıda önemli ismin katılımıyla düzenlenen törende yemin ederek Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görevine başladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı sıfatıyla yaptığı ilk konuşmadan Neçirvan Barzani, Kürdistan Parlamentosu ve halkına teşekkür etti.

Parlamento üyelerinin tamamının halkın temsilcisi olduğunu ve partileri tarafından belirlenerek demokrasi görevlerini yerine getirdiklerini vurgulayan Neçirvan Barzani, şu mesajları verdi:

“O güne hazırlanırken, birçok iyi ve kötü anılar var. Bazı olaylar kolay kolay unutulmuyor, halen gündelik his ve işlermizle müdahil oluyoruz. Bunlardan biri IŞİD teröristlerinin saldırısıydı ki vahşice halkı kıyımdan geçiriyorlardı. Hiç kimse 21’inci yüzyılda bu denli vahşi bir grubun baş göstereceğini düşünmüyordu.

Sayın Başkan Barzani, IŞİD örgütünün dağıtılmasında önemli bir rol üstlendi ve karanlık zihniyetin hayallerini dağıttı. Sayın Başkan, vaktini savaş cephesinde geçirerek, 11 yaşından beri Kürdistan halkına hizmet ettiği Peşmergelik tecrübesiyle direniş gösterdi. O dönem, Peşmergelik yapıp moral yükseltmenin yanında, 55 yıllık Peşmergelik tecrübesiyle birlikte siyasette de etkili oldu.

Demokratik kazanımlar ve şimdiki eserlerde önemli rolü vardır. Kürdistan Bölgesi için de ilk kez kendileri 1991’de demokrasi ve özgürlük talep etti. Başkan Barzani geleceğimiz için çalışırken bize ilham kaynağı olacaktır.

Hepimiz özgürlük, serbestiyet, yaşam hakkımız, ulusumuz ve halkımız için büyük bedeller ödedik. Peşmerge’ye, yaralılara, şehitlere, Irak ordusu ve Haşdi Şabi’ye, zor zamanlardaki rollerinden dolayı selam olsun.

Ayrıca ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona üye ülkelerin hükümet ve askeri güçlerine teşekkür ediyorum.”

28 Mayıs’ta Kürdistan Parlamentosu’nda yapılan oylamada 81 oyun 68’ini alan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı seçilmişti.

Neçirvan ve idris Barzani kimdir ? 

Kürt ulusal lideri ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Kurucusu Mele Mistefa Barzani’nin torunu olan Neçirvan Barzani, 1966 yılında  Barzani köyünde dünyaya geldi. Babası, KDP’nin öncülerinden olan, yaşamını Kürt milletinin hak mücadelesine adayan İdris Barzani’dir.

Neçirvan Barzani, 1975 yılında ailesiyle birlikte onbinlerce Kürt gibi Irak Baas rejiminin zulmü karşısında İran’a geçti. Kürt siyasi mücadelesinde aktif şekilde yer alarak, KDP içinde hızla yükselmeyi başardı.

1989 yılında KDP’nin 10’uncu Kongresi’nde parti yönetimine seçildi. Takip eden kongrelerde tekrar seçildi. 1996 yılında Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 1999 yılında Başbakan seçildi.

2006-2009 yılları arasında iki hükümet kabinesinin de başında yer aldı. 2012’den 2014’e kadar görev yapan 7’nci kabinede de Başbakan olarak görev yaptı. Bu süre zarfında Kürdistan Bölgesi’nde önemli stratejilerin hayata geçirilmesini sağladı.

Başbakanlık görevinin yanı sıra, KDP Genel Başkan Yardımcısı olarak da görev yaptı.

Nebile Barzani ile evli olan Neçirvan Barzani, 3’ü erkek 2’si kız 5 çocuk babasıdır. Anadili Kürtçe’nin yanı sıra Farsça, İngilizce ve Arapça bilmektedir. Kürt ve Fars edebiyatı ile şiire ilgi duymaktadır.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.