Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi istikrar ve barış faktörü olmak istiyor

Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi istikrar ve barış faktörü olmak istiyor

.

A+A-

Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyeti kabul eden Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin bölgede istikrar ve barış unsuru olmak istediğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil’e gelen Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi Başkanı (SEDE) Nathalie Loiseau başkanlığındaki heyet ile bir araya geldi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Barzani, IŞİD'e karşı mücadelede Kürdistan Bölgesi ve Peşmergeye yaptıkları insani ve askeri yardımlardan dolayı Avrupa Birliği ülkelerine teşekkür etti.

IŞİD’e karşı mücadelede tartışmalı bölgelerde  Peşmerge ve Irak ordusu arasındaki koordinasyonun üst düzeyde olduğunu belirten Barzani, Avrupa Birliği ülkelerinin başta teröre karşı mücadele olmak üzere, siyasi, ekonomik, sosyal ve eğitim alanları Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne desteğinin devam etmesinin önemli olacağına vurgu yaptı.

Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların Irak anayasası ve diyalog temelinde çözülmesi gerektiğini belirten, Kürdistan Bölgesi'nin bölgedeki genel duruma ilişkin görüşlerini de özetledi.

Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin bölgede istikrar ve barış faktörü olmak istediğini, bölgesle sorunların da mutabakatla çözülmesini arzuladıklarını söyledi.

Konuk heyette ziyareti, Avrupa için önem teşkil eden bölgedeki durumu yakından gözlemlemek için gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

AP heyeti ayrıca, IŞİD’e karşı mücadelede Peşmerge’nin rolünden övgü ile söz etti.

Görüşmede ayrıca Irak'taki siyasi süreç, Irak Yüksek Federal Mahkeme’sinin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasası hakkındaki kararları, Irak'taki siyasi çıkmazın aşılması için Avrupa ülkeleri ve uluslararası toplum ile işbirliği, Ukrayna'daki savaşın sonuçları, AB ilişkilerinin daha da geliştirilmesi, insan hakları ve cinsiyet eşitliği gibi konular ele alındı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.