Neçirvan Barzani: İnsanlık, 21’inci yüzyılda tüm dünyayı şok eden böylesi bir suça tanıklık edeceğine inanmazdı

Neçirvan Barzani: İnsanlık, 21’inci yüzyılda tüm dünyayı şok eden böylesi bir suça tanıklık edeceğine inanmazdı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Şengal Katliamı’nın 6’inci yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Barzani mesajında Şengal’in yasa dışı silahlı grupların sığınağı haline getirildiğini belirtti.

A+A-

Şengal Katliamı’nın 6’inci yıl dönümünde açıklama yapan Başkan Neçirvan Barzani, “Birleşmiş Milletlerin de desteğiyle suçun soykırım olarak tanınması, faillerin yargıya teslim edilmesi ve mağdurların haklarının telafi edilmesi için uluslararası düzeyde çalışmalarımız devam ediyoruz” dedi.

Şengal’in kurtarılmasına rağmen hala kentte istikrarın ve huzurun tesis edilmediğine dikkat çeken Neçirvan Barzani, Şengal’in yasa dışı silahlı grupların sığınağı haline geldiğini söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün derin bir üzüntü içerisinde Ezidi Soykırımı ve Şengal trajedisinin 6’inci yıldönümü anıyoruz. IŞİD teröristleri tarafından işlenen iğrenç bir suçun kurbanı olan tüm Ezidi kardeşlerimizi saygıyla hatırlıyoruz. İnsanlık, 21’inci yüzyılda tüm dünyayı şok eden böylesi bir suça tanıklık edeceğine inanmazdı. Bu vesileyle buradan tüm Ezidi kardeşlerimize ve Şengal felaketinin kurbanlarına selam yolluyorum.

“Şengal, yasa dışı silahlı grupların sığınağı haline getirilmiştir”

Bu acı verici olayı andığımız bu süreçte ne yazık ki Ezidi kardeşlerimizin yaraları hala kanıyor ve hala binlercesi mülteci kamplarında yaşıyor. Şengal ve diğer Ezidi bölgeleri hala imar edilememiş, barışı ve istikrarın sağlanması için iyi bir temel oluşturulmamıştır. Şengal, yasa dışı silahlı grupların sığınağı haline getirilmiştir. Ezidilerin yaraları ve acıları üzerinden kendi politik gündemlerini ve programlarını uygulamanın peşine düşmüşlerdir.

Bu vesileyle Kürdistan Bölgesi, Şengal’de istikrarın ve huzurun sağlanması kenttin yeniden restorasyonu için gereken adımları atmaya devam edeceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu amaçla, Irak Federal Hükümeti ve Musul eyaletinin idaresi ile işbirliği ve koordine içerisinde çalışıyoruz. Aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin de desteğiyle suçun soykırım olarak tanınması, faillerin yargıya teslim edilmesi ve mağdurların haklarının telafi edilmesi için uluslararası düzeyde çalışmalarımız devam ediyoruz.

Ezidi kardeşlerimiz binlerce yıldır kendi topraklarında inançlarını ve dinlerini koruyor. Her zaman birlikte yaşam ve hoşgörü kültürünün önemli ve aktif bir faktörü olmuş ve olmaya devam ediyorlar. Bu vesileyle bir kez daha sözünü ettiğimiz kültürün derinleşmesini vurguluyoruz. Bütün etnik ve dini grupları temin ederiz ki Kürdistan, huzurun ve yaşamın beşiği olarak kalacaktır. Ayrıca kaçırılanların yakınlarına, taahhüdümüzü yeniliyoruz, arama, kurtarma ve mağdurların akıbetini belirlemek için çabalarımız sürecektir.

Şengal’in kurtarılması için Başkan Mesud Barzani'nin Liderliğinde yürütülen operasyonda kahramanca canlarını ortaya koyan Peşmergelere selam verin. Yurtiçinde ve yurtdışında Ezidilere destek olan herkese teşekkür ederiz. Ezidi kardeşlerimizi, adaleti ve daha iyi bir geleceği sağlamak için her zaman onlarla birlikte olacağımızı temin ederiz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.