Munzur Vadisi’nin insan etkileşimine kapatılmasıyla ilgili çağrı

Munzur Vadisi’nin insan etkileşimine kapatılmasıyla ilgili çağrı

.

A+A-

Dersim’deki Munzur Vadisi Milli Parkı’nın insan etkileşimine kapatılması yönünde çağrıda bulunuldu.

Tatil nedeniyle kent nüfusunda görülen ciddi artışın, vadideki fauna ve florayı olumsuz etkilediğini söyleyen Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı alanının başlangıç noktasında basın açıklaması yaptı.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nın sahip olduğu flora ve fauna türleriyle dünya ölçeğinde bir park olduğunu vurgulayan Yıldırım, bölgedeki yaban ekolojisinin çok güçlü olduğunu söyledi.

Yoğun insan etkileşiminin vadideki ekolojik dengeyi bozduğunu ifade eden Yıldırım, koruma önlemleri alınmasını isteyerek şunları dile getirdi:

“Burada mutlak koruma zonu olmasına rağmen son derece yoğun bir insan etkileşimi var. Tam bu noktada Munzur Vadisi Milli Parkı’nın resmi görevlilerinin bulunması gerekiyor. Türkiye’deki ve dünyadaki bütün milli parkların korunması için görevliler gerekli kontrolleri yapar. Fakat milli parka gelişi güzel herkes kolayca girip çıkıyor. Bu da buradaki ekolojinin tahrip olmasına yol açıyor.”

Yıldırım, “Biraz daha ileriye gidin kesin koruma altında olan yaban keçileri su içmeye inemiyor. Araç trafiğinden kaynaklı. Bu çok korkunç bir şey. Ekosistemin önemli canlıları. Koruma altında olan su samurları, ayı türleri, vaşak türleri; araç çapması sonucu ölüyor. Böyle bir milli park yönetimi olmaz” dedi. (Kaynak: İHA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.