Mikail Aslan: Elqajiyê bir dile, bir kültüre, bir coğrafyaya aittir, yağmalamaya son verin

Mikail Aslan: Elqajiyê bir dile, bir kültüre, bir coğrafyaya aittir, yağmalamaya son verin

.

A+A-


Mikail Aslan, 'Elqajiyê' adlı şarkının dili ve ezgisinin tahrif edilerek kullanılmasına tepki gösterdi.


Sanatçı Mikail Aslan, kurucuları arasında yer aldığı Almanya’nın Mainz şehrindeki Mainzer Weltmusik Akademie’de yaptığı açıklamada, “Sanatçı olarak bu güzel şarkıya karşı sorumluluğum var. Bir şarkının anonim olması, bir sahibinin olmadığı anlamına gelmez. Elqajiyê bir dile, bir kültüre, bir coğrafyaya aittir, yağmalamaya son verin” çağrısında bulundu. 

Eser son dönemlerde dijital platformlar ve dizilerde kaynak gösterilmeden ve sözleri ile müziği çarpıtılarak kullanılıyor.
Son olarak, aldığı maaş ve kullandığı ifadelerle sürekli tartışma konusu olan Nihat Hatipoğlu'nun vaaz verdiği programında, ilahiye dönüştürerek kullanıldı.

Sanatçı Mikail Aslan, şarkının dili ve ezgisinin tahrif edilerek kullanılmasına tepki gösterdi. 

Zazaca (Kirmanckî) bir sevda şarkısı olan Elqajiyê dijital platformlar, diziler ve TV programlarında sözleri ve müziği çarpıtılarak kullanılıyor. Bunun kültürel yağma olduğunu belirten Mikail Aslan, açıklamasında şunları söyledi: “Bu şarkı, Dersim’den derlenen bir şarkıdır. Kayıtlara anonim bir şarkı olarak geçtiği için yağmayı yasal yollardan durduramıyoruz.” İskoçyalı Paul Dwyer, Fransız sanatçı Eléonore Fourniau ve Japonya’dan Yoshiyuki Fuji gibi pekçok sanatçının Dersim’den dünyaya yayılan bu şarkıyı orijinal dilinde okuduğunu belirten Aslan, “Elbette müzik evrenseldir, ama Türkçe okuyanlar bu şarkının orijinal dilinin ne olduğunu, nereden derlendiğini neden belirtmiyorlar?” diye sordu.

Mikail Aslan, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bu şarkı benden önce de çeşitli sanatçılar tarafından seslendirilmişti. Bir albümümde icra etmemden sonra daha geniş bir çevreye ulaştı ve bir ölçüde benimle özdeşleşti. Bu yüzden insanlar şarkının tahrif edildiğini gördüklerinde buna benim izin verdiğimi sanıp tepki gösteriyorlar. Bu sahiplenme, tepki yanlış kişiye yönlendirilse bile kıymetlidir. Ama müzikseverler yağmacılara sosyal platformlarda tepki göstererek geri adım attırabilirler. Bu şekilde yağmalanan yüzlerce şarkımızdan birini korumuş oluruz ve belki bu sahiplenme diğerleri için de örnek olur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.