Mihemed Şexo, ölüm yıl dönümünde anıldı

Mihemed Şexo, ölüm yıl dönümünde anıldı

Sanatçı kimliği kadar peşmergeliği de ön plana çıkan ünlü Kürt sanatçı Mihemed Şêxo, 31 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

A+A-

Haber Merkezi - Sanatçı kimliği kadar peşmergeliği de ön plana çıkan ünlü Kürt sanatçı Mihemed Şêxo, 31 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

Mihemed Şêxo, bugün Kamışlo’daki mezarı başında yakınları ve sevenleri tarafından anıldı. Şêxo’nun mezarı başında toplanan halk şarkılarını seslendirdi.

Mihemed Şêxo kimdir?

Gerçek adı Muhammed Salih Şeyhmus olan Mihemed Şêxo, 1948 yılında Rojava’nın Kamışlo kentine bağlı Girbanina köyünde doğdu. Ailesi bir süre sonra Hecoke köyüne taşınınca 11 kardeşin en büyüğü olan Şexo da burada okula başladı.

Hafızalardan silinmeyen şarkıları ile Kürt müziğine büyük emek veren sanatçı Mihemed Şêxo, küçük yaşta müziğe ilgi duymaya başladı.

1965 yılında ortaokulu okuduğu dönemde ünlü sanatçı Aram Tigran ile tanışan Şêxo, 1969 yılında profesyonel müzik hayatına başladı.

Suriye’de Kürtçe üzerindeki baskı ve yasaklardan dolayı aynı yıl Lübnan’a giden Şêxo, bir grup Kürt sanatçı ile “Koma Serkeftin” (Başarı Grubu) adında bir müzik grubu kurdu.

Mihemed Şexo, Beyrut’ta 2 yıl boyunca Müzik Merkez Birliği’nde müzik eğitimi alır ve sanatçı diploması almaya hak kazandı.  

1973 yılında Bağdat Radyo’sunun isteği üzerine Bağdat’a giden ve Kürtçe Bölümü’nde çalışmaya başlayan Mihemed Şêxo’nun hayatında önemli bir dönem başlar.

Şêxo, bu dönemde Güney Kürdistan’a gelerek peşmergelik yapar. 1975 yılında Cezayir Anlaşması'nın ardından peşmergelerle birlikte Rojhiıat’a geçer. Burada sanat çalışmalarının yanı sıra müzik öğretmenliği de yapar.

İran yönetimi Şêxo’yu “rejim karşıtlığı” ile suçlayınca 11 yıl aradan sonra Şam’a döner.

1979’da Şam’da “Ay Gewre” (Kumralım) adlı albümünü çıkaran Şêxo, bu defa da Suriye yönetiminin baskı ve tutuklamalarına maruz kalır, tutuklanıp hapse atılır.

Kürt sanatçı en beğenilen şarkılarını Suriye zindanlarında bulunduğu dönemde yazar. 

1983 yılında serbest bırakılan Şêxo, Kamışlo’ya döndüğünde omuzlarda karşılanır.

Müzik hayatına 14 kaset sığdıran Mihemed Şêxo, 9 Mart 1989 yılında hastalık sonucu hayata gözlerini yumdu.

Tüm baskılara rağmen Mihemed Şexo’nun cenaze törenine 70 bin kişinin katılması ne kadar çok sevildiğini gösteriyordu.

Şêxo’nun Ay Le Gule, Nesrin, Eman Dilo, Şerine Nu Gihaye, Heps û Zindan, Min Bihisti gibi birçok şarkısı hala çok sevilerek dinleniliyor.

Rudaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler