Michael Morell: Kürtler etnik temizliğe uğratılacak

Michael Morell: Kürtler etnik temizliğe uğratılacak

ABD'li senatörler, Türkiye'nin Suriye'den çıkmaması halinde geniş çaplı yaptırımlar önerdi

A+A-

Haber Merkezi

 

ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin Fırat doğusuna yönelik askeri harekata yönelik açıklamalarda bulundu

 

ABD Başkanı Donald TrumpTürkiye'nin Rojava Kürdistanı’na yönelik askeri harekat hakkında açıklamada bulundu. Trump, Suriye'deki Kürt nüfusu ortadan kaldırması halinde Türkiye'nin ekonomisini 'mahvedeceğini' söyledi.

 

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Fırat doğusuna yönelik askeri harekata ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

"Erdoğan, Suriyelilerin ülkelerine dönmesini istediğini söylüyor" diyen Trump, "PKK, Türkiye'nin düşmanı. Uzun yıllardır mücadele ediyorlar" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin Suriye'deki Kürt nüfusunu ortadan kaldırabileceği ihtimali konusunda endişelenip endişelenmediği yönündeki soruya Trump, "Bu olursa (Türkiye'nin) ekonomisi mahvederim" dedi. Trump, "Bunu Rahip Brunson olayında yaptım" diye konuştu.

 

ABD Başkanı, "Türkiye olmasaydı milyonlarca Suriyeli dünyaya yayılacaktı" diyerek "Türkler, aynı bizim gibi IŞİD'lilerin serbest kalmasını istemiyor. Erdoğan'ın rasyonel davranacağını umuyorum" yorumunu yaptı.

 

Eski Başkan Obama'yı hedef alan Trump "Başkan Obama'nın PKK ile anlaşma yapması büyük bir hataydı" ifadelerini kullandı.

 

Diğer yandan Trump, "Kürtler ABD'ye İkinci Dünya Savaşı'nda ya da Normandiya çıkarmasında yardım etmediler" dedi.

 

ABD'de hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörlerin Türkiye'nin Suriye'den çıkmaması halinde geniş çaplı yaptırımlar önerdiği bildirildi.

 

ABD'de Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Lindsey Graham ve Demokrat Maryland Senatörü Chris Van Hollen, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar konusunda anlaştıklarını açıkladı. Yaptırım listesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ismi yer alıyor.

 

Graham, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Senatör Chris Van Hollen ile Türkiye'ye yönelik ciddi yaptırımlar konusunda iki taraflı bir anlaşmaya varmış olmaktan mutluyum. Yönetim, Türkiye'ye karşı hareket etmeyi reddederken, iki taraflı güçlü bir destek bekliyorum" dedi.

 

Graham, "Kongre üyelerinin çoğu, IŞİD'e karşı güçlü müttefik olan Kürtleri terk etmenin yanlış olacağına inanıyor" diye kaydetti.

 

Van Hollen ise açıklamasında "Bugün Senatör Lindsey Graham ve ben, söylenmiş olduğu üzere Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik devam etmekte olan yanıt verme amaçlı yaptırım taslağını duyuruyoruz. Bu yaptırımlar Erdoğan ve ordusu için acil, kapsamlı bir sonuç doğuracak" ifadelerini kullandı.

 

Van Hollen'ın açıklamasına göre tasarıda, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarını 90 gün içerisinde durdurmaması halinde askeri ve ticari sektörlerine de ağır yaptırım uygulanması istenen pakette, TSK'ya uçak, araç, makine ve ilgili tüm parça satışının yanı sıra askeri istihbarat paylaşımının da durdurulması çağrısı yapıldı.

 

Ayrıca tasarıda, enerji ve petrol satışı konusunda Türkiye'ye ve Türkiye ile iş birliği yapan yabancı ülke ve kuruluşlara yaptırım uygulanması teklif edilirken, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı kapsamında da yaptırım istendi.

 

Graham: Kim Kürtler dururken Erdoğan'ı destekler?

 

Öte yandan Axios'a konuşan Graham, Suriye'nin kuzeyinden ABD askerlerini çekme kararı sebebiyle kınadığı ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık yeminini ihlal ettiğini savundu. Graham, Trump'ın "hem ülkesini, hem de başkanlığını tehlikeye attığını" ifade etti.

 

"Trump Erdoğan'a ne derse desin, Türkiye'nin Suriye girip dalgalanma etkisi yaratmama olasılığı yok" diyen Graham şöyle devam etti: "Başkanın Kürtlere sırtını dönmediği iddiasına kendisinden başka kimse inanmıyor."

 

Graham, "yaptırımların yarın Türk ekonomisini vurmaya hazır olacağını" söyleyerek, Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'a da desteği nedeniyle teşekkürlerini sundu. Yaptırımları içeren yasa tasarısının başkanın veto hakkını elinden alacak çoğunluğa ulaşacağına inandığını söyleyen Graham, "Kim Kürtler dururken Erdoğan'ı destekler" diye konuştu. Cumhuriyetçi Senatör, tasarının Kongre'den yüzde 90 destek ile geçmesini beklediğini söyledi.

 

Graham bu akşam yaptığı bir başkan paylaşımda, "Erdoğan ve insancıllık aynı cümleye ait değil. En kötüsü daha başlamadı bile" yazdı.

 

CIA eski direktörü: Kürtler etnik temizliğe uğratılacak

Harekata tepki gösteren bir diğer isim olan CIA eski direktörü Michael MorellTürkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik askeri harekata ilişkin, "Kürt müttefiklerimizin etnik temizliğe uğratılacak" yorumunda bulundu.

 

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik operasyonuna onay veren ABD Başkanı Donald Trump'a tepkiler devam ediyor. Bir dönem CIA direktörlüğünü yapan Michael Morell, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türk ordusu Suriye'ye girmek üzere. Bunun olmasına Başkan Trump izin verdi. Kürt müttefiklerimizin etnik temizliği, IŞİD'in yeniden güç kazanması, Rusya ve Çin'e bir dış politika hediyesi, ortaya çıkan sonuçlar olacaktır. Amerika'nın dünyadaki konumu çok büyük bir darbe alacak" ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.