Mevsimlik işçiler 5 gündür susuz: Ayrımcılık yapılıyor

Mevsimlik işçiler 5 gündür susuz: Ayrımcılık yapılıyor

.

A+A-

Biga ilçesindeki Kürt işçiler, çadırlarına gelen suyun 5 gündür kesik olduğunu belirterek, sorunun çözümü için görüştükleri muhtar ve kaymakamın ayrımcı dil kullandıklarını ifade etti. 

Urfa'nın Siverek ilçesinden Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Pekmezli köyüne çalışmaya giden mevsimlik işçiler günlerdir susuz. Köy dışındaki çadırda kalan 800'e yakın işçi, Kurban Bayramı'nın ilk günü başlayan kesintiden kaynaklı 5 gündür su ihtiyaçlarını çevredeki camilerden karşılıyor. Köydeki su deposundan çadırlarına gelen su hattının kesildiğini aktaran işçiler, söz konusu durumu protesto etmek için 5 gündür işe gitmediklerini ifade etti. 

'BİZİ ALT SINIF OLARAK GÖRÜYORLAR'

İşçilerden Şehmuz Çapaz, su kesintisini “insanlık dışı” olarak niteledi. "Bizi alt sınıf olarak görüyorlar” diyen Çapaz, kesintinin yanı sıra tuvalet ve duş ihtiyaçlarını karşıladıkları konteynırların kapılarının da köy muhtarı Ahmet Çakır tarafından kilitlendiği söyledi. Çapaz, “Şu an tuvalet ihtiyacımızı karşıladığımız yer ile yaşadığımız çadır yan yana. Konteynırlar açık olsaydı bunu yapma gereği duymazdık. Ne gerekçeyle kapatıldı onu da bilmiyoruz” dedi. 

'TANKER SUYU YETMİYOR'

Yaklaşık 80 işçiden sorumlu olan Cengiz Aktaş ise, sorunu çözmek için birçok yere başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti. Görüştükleri köy muhtarı Ahmet Çakır’ın kendileriyle ilgilenmediğini ve ötekileştirici bir dil kullandığını kaydeden Aktaş, "Bulunduğumuz yere bir damla bile su akmıyor. Kendi imkanlarımızla ya camiden ya da farklı kanallardan su alıyoruz. Bu da ne kadar sağlıklı bilmiyorum. Buraya tanker ile su geliyor ama bize yetmiyor. Burada bine yakın insan var” diye konuştu. 

'MUHTAR SİZE İNSANLIK NAMINA SU VERİYOR'

Aktaş, köy muhtarının kendilerine “Bizim suyumuz anca bize yeter. Ben köyümü susuz bırakmam, siz susuz kalıyorsanız da kalın” dediğini aktardı. Aktaş, Kürt oldukları için böylesi bir sorunla karşı karşıya olduklarını ifade ederek, “İki ayrı tabaka oluşturdular. Bizi alta kendilerini üste aldılar. 'Köyün tümüne su verebiliyorsan, bize de 2 saat su verebilirsin’ diyorum ama bana ‘1 saat bile olsa size su vermem’ diyor. Bütün köylerin suyu gün boyu akarken, bize 1 saat bile su vermiyorlar. Burada eşit değiliz, ayrımcılık var" diye kaydetti. 

Aktaş, Biga Kaymakamı Mustafa Can ile de görüştüklerini aktararak, “Kaymakam, ‘Muhtar size orada insanlık namına su veriyor’ dedi. Ben de ‘Madem muhtar bize insanlık namına su veriyor, sen orada ne işe yarıyorsun? İstersen 24 saat içinde su sorunumuzu hızlıca halledebilirsin’ dedim. Ama bunu yapmadı. Hepimiz susuz kaldık” dedi. 

'PARANIZI VERMEDEN SİZİ GÖNDERİRİZ' TEHDİDİ

Bazı köylüler tarafından ırkçı söylemlere ve tehditlere de maruz kaldıklarını söyleyen Aktaş, dün kendisini arayan bir kişinin, “Sen medyanın aracılığıyla muhtarı istifaya zorluyorsun. Ortalığı karıştırıyorsun. Sizin burada ne işiniz var? Sizi burada istemiyoruz. Yaptığınız iş sözleşmesini feshederiz ve paranızı vermeden sizi göndeririz” şeklinde tehdit ettiğini paylaştı.  

Su sorunlarının çözülmesini isteyen Aktaş, şöyle devam etti: “Bu insanların hakkını ve hukukunu savunmak zorundayım. Bu meselede sorumlu kimse cezasını çekecek. Sorumlu kaymakam ise cezasını çekecek. Bu topraklar üzerinde hepimiz eşitiz. Herkese eşit ve adaletli yaklaşarak, haklarını korumalıyız. Ne alt tabaka ne de üst tabaka olsun.

İşçilerin yaşadıkları soruna ilişkin görüştüğümüz muhtar Ahmet Çakır, anlatılanları reddetti. Çakır, su sorununun bayramda oluşan yoğunluk yüzünden yaşandığını iddia etti. (MA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.