Mevlüt Çavuşoğlu, Mike Pompeo ile görüştü

Mevlüt Çavuşoğlu, Mike Pompeo ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Washington'da görüştü. Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin yanı sıra Minbiç'in konusunun da ele alındığını açıkladı.

A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Washington'da görüştü. Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin yanı sıra Minbiç'in konusunun da ele alındığını açıkladı.

Görüşmenin ardından Twitter hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, “Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşmemizde, Türkiye-ABD ikili ilişkilerini, Münbiç Yol Haritası dahil Suriye meselesini ve diğer bölgesel konuları ele aldık” ifadelerini kullandı.

Türk Dışişleri, Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinin ardından, ''İki Bakan Münbiç'te güvenlik ve istikrarın sağlanmasını da içerecek bir yol haritasını onaylamıştır'' açıklamasını yaptı.

 

''Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Sayın Mike Pompeo, 4 Haziran 2018 tarihinde Washington'da bir görüşme gerçekleştirmiştir. İki bakan, Türkiye ve ABD'nin karşılıklı kaygılarını müttefik ortaklık ruhu içinde ele alma yönündeki taahhütlerinin sürdüğünü teyit etmiştir'' denilen açıklama şöyle devam etti:

''Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Pompeo, ikili ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunmuş, terörün her şekli ve tezahürüne karşı mücadele etme konusundaki ortak kararlılıklarını yeniden vurgulamıştır. İki Bakan, Suriye konulu Ortak Çalışma Grubu'nun, Münbiç'te güvenlik ve istikrarın sağlanması için adımların atılmasını da içerecek şekilde Suriye'de ortak çıkarları ilgilendiren konularda ikili iş birliğimizin geleceğine ilişkin tavsiyelerini değerlendirmiştir. İki Bakan, bu amaç doğrultusunda bir yol haritasını onaylamış ve sahadaki gelişmelerin yakından takip edilmesine ilişkin mutabakatlarını yansıtacak şekilde haritanın uygulanması hususundaki ortak taahhütlerini vurgulamıştır."

''İki ülke arasındaki ilişkiler ve diğer konuların da ele alındığının aktarıldığı açıklamada, belirtilerek, "Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Pompeo ayrıca Türkiye-ABD ikili ilişkilerini de ele almış ve çalışma grubu mekanizması toplantılarının ikili ilişkilerimizde öne çıkan mevcut meselelere çözüm bulunabilmesi için sürdürülmesi hususunda mutabık kalmıştır. İki bakanın görüşmesinin hemen ardından, Adli ve Diğer Konulara ilişkin Çalışma Grubu'nun ön oturumu gerçekleştirilmiştir.''

Görüşmeye ilişkin ortak basın açıklaması da yapıldı. Türk Dışişleri'nin açıklaması ile iki ülkenin dışişleri bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklama birbirinin aynıydı.

Ankara, bundan sonra 30 gün içinde YPG'nin Menbiç'ten çekilmesini bekliyor. 45 gün içinde burada ABD ile Türkiye ortak denetim mekanizması kuaracak. 60 gün içinde de Arap nüfusya uygun bit yerel yöneyim yapısı oluşturulacak. Ankara, Menbç'te Fırat Kalkanı-Zeytin Dalı'nda olduğu gibi bir yapının oluşmasını bekliyor.

Böylece Türkiye askeri harekat düzenlemeden YPG Fırat'ın doğusuna çakilecek.

Çavuşoğlu da ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin başarılı geçtiğini, görüşme sonrası Suriye'de YPG konusunda somut sonuç beklediğini dile getirdi.

Görüşmenin ardından ABD Ticaret Odası'nda Turkish Heritage Organizasyonu'nun (THO) düzenlediği toplantıda Türk ve Amerika iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelen Dışişleri Bakanı, burada yaptığı konuşmada, Pompeo ile yaptığı görüşmeye değindi.

Çavuşoğlu "Bizim tarafımızdan PKK/YPG ve FETÖ iki önemli sorun ve bu konularda müttefikimizin bizim yanımızda durmasını umut ediyoruz'' dedi.

Görüşmeye ilişkin, "Kayda değer bir ilerleme sağladığımız için çok memnun oldum'' ifadesini kullanan Çavuşoğlu, "Çok verimli ve başarılı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim." vurgusu yaptı.

Dışişleri Bakanı, Twitter hesabından da görüşmeyle ilgili paylaşımlarda bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.