Mesut Yeğen: Geniş bir kara harekatı ihtimali kuvvetli değil

Mesut Yeğen: Geniş bir kara harekatı ihtimali kuvvetli değil

.

A+A-

Şerif KARATAŞ

İktidarın kara operasyonuna yönelik açıklamalarını konuştuğumuz Prof. Dr. Mesut Yeğen, bölgedeki güç dengeleri nedeniyle geniş bir kara harekatı ihtimalinin kuvvetli olmadığını söyledi.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik hava operasyonunun ardından iktidarın kara operasyonuna yönelik açıklamalarını ve amaçlarını konuştuğumuz Prof. Dr. Mesut Yeğen, “Türkiye, PKK’ye yakın Kürtlerce kontrol edilen ya da yönetilen bir yer kalsın istemiyor” dedi. Yeğen, bölgedeki güç dengeleri nedeniyle geniş bir kara operasyonu ihtimalinin kuvvetli olmadığını söyledi. 

Sınır ötesi operasyon gündemi sürüyor. Önce hava operasyonu oldu… Birkaç gündür ise özellikle Erdoğan’ın ağzından kara operasyonu da yapılacağı söyleniyor. Bu operasyon bölge açısından ne anlama geliyor? Erdoğan iktidarı bu hamleyle bölgede ne almayı bekliyor?

Öncelikle kara operasyonu yapılacak mı, yapılacaksa kapsamı ne olacak burası henüz belli değil. Menbic, Tel Rıfat ve Kobanê’ye kara operasyonu geçen aylarda da konuşulmuş ve fakat yapılamamıştı. Türkiye’nin bir kara operasyonu yapmak istediği aşikar ve hedefi de basit ve açık. Türkiye, defalarca duyurduğu üzere, güney sınırının Akdeniz’den İran sınırına kadar olan kısmı boyunca Kürtlerce özellikle de PKK’ye yakın Kürtlerce kontrol edilen ya da yönetilen bir yer kalsın istemiyor. Türkiye’nin esas amacı, almak istediği esas sonuç bu. Türkiye uzun zamandır Suriye ve Irak devletlerinin kendi Kürtleri üzerindeki kontrol açığını ikame etmek istiyor. Yapmak istediği esas olarak bu. Ancak, bunu yapabilmesi için ABD, Rusya ve Suriye’nin ve hatta İran’ın yoldan çekilmesi, Türkiye’nin önünü açması lazım. Ne var ki, burada işler tam olarak Türkiye’nin istediği gibi gitmiyor. Bu güçler birkaç kez, belli sınırlar içerisinde Türkiye’nin önünü açtı. Ancak bu kez de açacaklar mı belli değil. Türkiye’ye Kobanê’yi de ÖSO yönetimine bırakacak kadar geniş bir kara operasyonu verilmesi ihtimali çok kuvvetli değil. Galiba bununla ilgili olsa gerek ki, Türkiye hava operasyonlarını Rojava yönetiminin lider kadrosunu tasfiye etmeye ve ekonomik kaynakların tahrip edilmesine yoğunlaştırmış durumda. Şu anda verilen işaretler ilk etapta yapılmak istenenin Rojava’yı tümden ele geçirmekten çok yönetenler için Rojava’yı zor bir yer haline getirmek olduğunu gösteriyor.    

ÖZEL BİR KONJONKTÜR OLUŞTU

ABD, Rusya, İran, Suriye… Bu ülkeler açısından bu operasyonu nasıl yorumlamak mümkün? Özellikle Rusya ve Suriye’den operasyona dair çok bir tepki de gelmedi…

Enteresan olan da burası. İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen bombalı saldırı Suriye’de bir zamandır oluşmakta olan özel bir konjonktürün artık olgunlaşmış olduğunu gösterdi. ABD, Rusya ve hatta İran, hepsinin birden Türkiye’nin bugünlerde yaptığı hava operasyonlarını "anlayışla karşılamak" zorunda kaldıkları bir özel zaman aralığı, özel bir konjonktür oluşmuş görünüyor Suriye’de.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto edebilecek olması ABD’nin, Ukrayna’da saplandığı batak dolayısıyla Türkiye’ye artan ihtiyacı Rusya’nın, rejimin içeride sarsılması İran’ın Türkiye’ye karşı az da olsa daha tavizkar olmalarına yol açmış gibi. Suriye’de geçen sene içerisinde her üç devletin de Türkiye’ye bir şeyler verebilecek kıvama geldiği bir konjonktür oluştu ve İstiklal Caddesi’ndeki katliam da bu konjonktürü kristalize etti. Böyle görüyorum vaziyeti.

LİBYA’DAN AZERBAYCAN’A UZANAN HATTA "YENİ" BİR SİYASET

Sıklıkla Erdoğan’ın bu hamlesini "seçim hamlesi" diye yorumlayanlar var. Bununla birlikte iktidarın bölge ve dünya siyaseti açısından daha farklı özlemleri de olabilir mi?

İktidarın Libya’dan Azerbaycan’a uzanan hatta "yeni" bir siyaset takip ettiği açık. Keza, konjonktür elverirse Irak ve Suriye’de Kürtlerin tabi olduğu statükonun değişmesine engel olmak istediği de. Bunlar Türkiye’nin dış siyasette zaten yapmak istediği ve elinden geldiğince yaptığı şeyler. İçeride seçim olsa da olmasa da yapılan ve yapılmak istenen şeyler bunlar. Ancak, bu demek değil ki, iktidar bu yapılanların zamanlamasını iç siyasette kendi lehine sonuç verecek şekilde ayarlamasın. İktidarın bu türden zamanlamaları gözettiği ve gözeteceği de açık. Burada önemli olan daha ziyade şu: Bu zamanlamaların işe yaramasını sağlayan bir genel siyasal iklim ve bu zamanlamaları boşa çıkaramayan, aksine işe yaramasını sağlayan bir muhalefet var Türkiye’de.

Kaynak: Evrensel

https://www.evrensel.net/haber/475552/mesut-yegen-genis-bir-kara-harekati-ihtimali-kuvvetli-degil

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.