Mesut Barzani: 48 milyar dolarım yok!

Mesut Barzani: 48 milyar dolarım yok!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani, Kürtlerin komşularıyla ilişkileri, geçen yıl düzenlenen bağımsızlık referandumu ve 48 milyar dolar serveti olduğuna dair iddialar hakkında bir dizi açıklama yaptı.

A+A-

Barzani, Erbil’de düzenlenen Kürdistan Demokrat Gençler Birliği’nin 8. Kongresi’nde yaptığı konuşmada komşu halkları eleştirdi. ‘Kürtlerin hiçbir milletle sorun yaşamadığını’ söyleyen Barzani, “Kardeş olmayı bile kabul ettik. Ancak onlar ortaklığı ve komşuluğu olmayı kabul etmediğinden dolayı iktidar ve hükümetlerle sorun yaşadık” dedi.

‘KEŞKE 48 MİLYAR DOLARIM OLSAYDI’

Ekim ayında başkanlık görevini bıraktıktan sonra yaptığı ilk geniş kapsamlı konuşmada Barzani, Suudi gazetesi Al Watan’ın ‘48.5 milyar dolarlık serveti olduğuna’ dair iddiasını da yalanladı. Iraklı Kürt lider, pazar günü ortaya atılan iddia hakkında, “Şahsi servetimin 48 milyar dolar olduğuna dair bazı yalan haberler yayımlandı. Fakat size şunu söylemek zorundayım ki, bu ne yazık ki gerçek değil. Yoksa çok fazla şeyi değiştirirdi” tepkisini gösterdi. Al Watan gazetesi, haberin yayımlanması sonrası Barzani’den özür dilemişti.

‘BAĞIMSIZLIK DOĞAL BİR HAK’

Barzani bağımsızlık referandumuna ve Irak anayasasının kendilerine tanıdığı haklara ilişkin de bir değerlendirme yapıp;  “Bağımsızlık kimsenin vereceği bir hak değil, bu hakkı tanrı bize verdi. Bu Kürtler’in Demirci Kawa’dan beri uğruna savaştığı doğal bir haktır. İktidarlar daha güçlü olduğu için bu hakkımızı gasp etti” ifadelerini kullandı.

Barzani, Irak’ta Amerikan işgali sonrasında eksiklerine rağmen herkesin onayladığı bir anayasa hazırladıklarını da belirterek şöyle konuştu: “Bağımsızlık bizim hakkımız ve uzun bir süreç. Referandumdan hemen bir gün sonra bağımsız olacağız diye bir şey demedik. Bunu ifade etmek bizim hakkımız. Irak’ta gerçek bir ortaklık, uzlaşı ve denge olması lazım. Aksi halde kabul etmeyiz.

‘ABD REFERANDUMU ERTELEMEMİZİ İSTEMEDİ’

Iraklı Kürt lider, ABD’nin kendilerinden bağımsızlık referandumunu ertelemelerini istediğine dair haberlerin de doğru olmadığını söyledi. Barzani, “Brett McGurk’ün sözümona bana gelip referandumun ertelenmesini istediğine dair propaganda var. Bu temelsiz. McGurk bana, ‘Bu bir iç mesele ve siz karar verin’ dedi. O ya da bir başka tarad bunu söylese bile ne yapacağımıza biz kendimiz karar veririz. Kendimizi, bir başkasını neyi yapıp neyi yapamayacağımızı söylemesini bekleyecek kadar aşağı bir seviyede mi görmeliyiz? Ben bunu kabul etmiyorum” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.