Mesrur Barzani: Kürdistan Hükümeti tüm yükümlülükleri yerine getirmeye hazır

Mesrur Barzani: Kürdistan Hükümeti tüm yükümlülükleri yerine getirmeye hazır

.

A+A-

Başbakan Mesrur Barzani Irak'ın 2021 bütçesinin parlamentoda yasalaşması ve Kürdistan’ın mali haklarının tespit edilmesinin önemli bir adım olduğu belirterek, “Kürdistan Hükümeti üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmeye hazırdır” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakan Mesrur Barzani, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Irak’ın 2021 yılına ait bütçe yasasına bağlı olduklarını vurgulayan Başbakan Barzani, Irak hükümetinin de bütçede yer alan Kürdistan Bölgesi’nin payını göndererek yükümlülüklere bağlı kalmalasını beklediklerini söyledi.

Irak hükümetinden, yükümlülükleri değerlendirmesini talep eden Mesrur Barzani, “Kürdistan Hükümeti üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmeye hazırdır. Bu konuda halkın hakem olmasını ve Kürdistan Hükümetinin yükümlülüklerini yerine getirdiğine şahit olmasını istiyoruz. Irak hükümetinin de bu doğrultuda çalışmasını arzu ediyoruz” dedi.

Kürdistan’ın, bütçegeliri, petrol geliri ve petrol harici gelirler olmak üzere üç temel gelir kaynağının olduğunu ifade eden Mesrur Barzani, “Borçlar da buna dahildir. Banka borcu ve SOMO şirketine verilen 250 bin varil petrol, gelirin yarısını federal hükümete aktarıyor. Burada şunun karşılaştırılması gerekiyor; gelirimiz ne kadardır, ne kadarı federal hükümete gidiyor, onlar ne kadar gönderiyor” diye ekledi.

Bütçe konusuyla ilgili Başbakan, son olarak, Bağdat yönetiminden, Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını zamanında göndermesini talep ettiklerini söyledi.

Irak’ta terör tehdidinin sürdüğüne dikkat çeken Barzani, ABD ile Irak arasındaki stratejik müzakerelere de katılarak görüş bildireceklerini ifade etti.

Koronavirüs salgınıyla ilgili son durum hakkında da konuşan Başbakan Mesrur Barzani, Covid-19 Mücadele Yüksek Komisyonu’nun karar mercii olduğunu ve kararları onların verdiğini söyledi.

Vatandaşlardan salgını ciddiye almalarını ve önlem almalarını isteyen Mesrur Barzani, aşı sırası gelenlerin aşı olmaları gerektiğini belirtti.

Yeni hükümetin kurulmasından bu yana reform politikası başlattıklarını hatırlatanBarzani, reforma devam edileceğinin mesajını verdi.

Mesrur Barzani ayrıca şunları kaydetti:

 “Kürdistan Hükümeti reform çalışmaları başlatmış ve gelir seviyesinde de artış görülmüştür. Ancak iki sebepten dolayı gelirlerde düşüş yaşanmıştır. Bunlar da biri Covid-19 salgını ile dünya ve bölge ekonomisindeki düşüşten kaynaklanmaktadır. Bazı sınır kapılarında mevzuatların tam olarak uygulanası için gereken adımlar atılmış, diğerlerinin de düzenlenmesi için baskıyı artırılmıştır."

 


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.