MEB'den Her Okula İmkanına Göre Katkı

MEB'den Her Okula İmkanına Göre Katkı

Selçuk, okullarda "bağış" adı altında velilerden alınan ücretlerle ilgili olarak, "Velilerimiz 'vermek istemiyorum' dediğinde 'kaydınızı yapmıyoruz' durumu söz konusu değil, yasal olarak bu mümkün değil" dedi.

A+A-

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda "bağış" adı altında velilerden alınan ücretlerle ilgili olarak, "Velilerimiz 'vermek istemiyorum' dediğinde 'kaydınızı yapmıyoruz' durumu söz konusu değil, yasal olarak bu mümkün değil" dedi.

Bakan Selçuk, "Her bir okulun fiziksel, sosyal imkanlar, ücretli, kadrolu öğretmen oranı ve benzeri konularda imkanlarına bakıp o imkanlara göre öğrenci başına o okula katkı sağlama matrisi oluşturduk." ifadelerini kullandı.

 

"Tek bir velimiz okula kayıt olamıyorsa çözümü için ne gerekiyorsa yaparız" diyen Selçuk, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinin bu konuda masalar oluşturduğunu belirtti. Bakan Selçuk konuya ilişkin şunları söyledi:

"Temelde Anayasal olarak zorunlu eğitim kapsamında devletin burada söz konusu olan bütçeyi gerekli yerlerde kullanması beklenir. Bizim velilerimize vermek istediğimiz mesaj 'böyle bir sorun yoktur' değil, böyle bir sorun var.

"Yasal olarak kayıt yapılmaması mümkün değil"

"Bağış yapılmazsa kayıt olmaz diye bir şey yok. Zaten e-okul sistemiyle o çocuk o okula kayıtlı. Yasal olarak kayıt yapılmaması mümkün değil. Özel sınıf adı altında yapılan bazı çalışmalar da oldu. Sosyolojik olarak bu doğru değil, mevzuata da aykırı."

Okul gelişim bütçesi ile ilgili olarak ise her bir okulun profil değerlendirme çalışmasını pilot olarak bazı illerde uyguladıklarını kaydetti ve şöyle devam etti:

"Her bir okulun hangi imkanlara sahip olup olmadığını belli parametreler üzerinden bakıp bu imkanlara göre öğrenci başına o okula katkı sağlama matrisi oluşturduk. Ekonomik imkanlarımız el verdikçe hemen bu öğretim yılından itibaren hayata geçirilmesi için gündemde. Tüm Türkiye için de bunu hayata geçirmek istiyoruz."

"Tatil dönemi uzarsa, 'yaz unutması' da artıyor"

Ara tatiller konusuna değinen Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

"İlk kez bu yıl kasım ve nisanda iki ara tatil uygulanacak. Çocuklar ara tatillerde evde olacağı için çalışan ve izin alma imkanı olmayan veliler sıkıntı yaşayacaklarını dile getiriyor. Bu konuda bir formül üzerinde çalışıyor musunuz? Ara tatillerde öğretmenlere ve öğrencilere yönelik ne tür faaliyetler olacak?" sorusu üzerine Selçuk, Türkiye'de okulların açık bulunduğu 180 iş günü olduğunu hatırlattı.

Okullardaki eğitim öğretimin yeni sistemde de yine 180 gün olacağını aktaran Selçuk, yaz aylarına girişte yaşanan rehavet, okulların eğitim öğretim süreçleri sonucunda ortaya çıkan yorgunluk ve benzeri birçok faktörün kendilerini bu ara döneme yönelttiğini dile getirdi.

Yaz aylarındaki tatil dönemi ne kadar uzunsa, "yaz unutması" denilen şeyin de o kadar attığına işaret eden Bakan Selçuk şöyle devam etti:

"Çocuk okuldan kopuyor. Öğrendikleri belli aralıklarla tekrar edilmezse hafıza eşiklerinde bir sorun oluşuyor. Yani hafızanın belirli şeyleri, belirli tekrarlarla sürekli gündemde tutması gerekiyor. Yaz aylarındaki 3 ay tatil 1,5 ay olsa bazı ülkelerde olduğu gibi çocukların unutma oranları düşüyor."

Ziya Selçuk, çocukların ara ara dinlenerek akademik işlere tekrar yoğunlaşmalarının bir motivasyon yükselmesine yol açacağını vurgulayarak, bu durumun öğretmenler için çok daha önemli olduğunun altını çizdi.

"Okullar arasında öğrenme farklılıkları yüzde 40"

Selçuk, "Okullar arasında öğrenme farklılıkları yüzde 40'a yakın. Bu yüzde 10'un altında olmalı. İmkan, öğrenme farklılıklarını azaltma hedefimiz var." dedi.

Bakan Selçuk, ortaöğretimde sınıf geçme yönetmeliğindeki sınıfta kalmaya ilişkin tüm düzenlemelerin hazırlandığını, 2020-2021 yılından itibaren uygulayacaklarını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şöyle konuştu:
"4+4+4 başladığı yıl ilkokula başlayan çocuklar, 2020-2021 eğitim yılında lise bire başlayacak. Bizim çağ nüfusumuz normalde 1 milyon 200 bin civarındayken o sene 1 milyon 800 bin küsur olacak. Önümüzdeki yıl bizim fiziksel altyapıyı kurmamız, öğretmen ihtiyaçlarımızı sağlamamız, dersliklerin, laboratuvarların düzenlemesini yapmamız gerekecek."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.