MEB, Tarih kitabınının 2020 baskısında Kürtler ifadesini çıkardı

MEB, Tarih kitabınının 2020 baskısında Kürtler ifadesini çıkardı

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 9. sınıflar tarih kitabının 2020 baskısında Kürtlerle ilgili bölümlerin bir kısmını kitaptan çıkardı bir kısmını değiştirdi.

A+A-

MEB, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) geçen yıl 9. Sınıflar kitabında Kürtlerle ilgili yer alan bilgilere itiraz ederek gerekenin yapılmasını istediği bölümleri yeni baskıda bir kısmını çıkardı, bir kısmını değiştirdi. Kitapta, Kürtlerin İslamiyeti kabul eden kaynak olarak gösterilen Belazuri’nin “Futuhu-l Buldan” eserinin görseli de çıkarıldı.

Kitabın 2019 Baskısında “İslamiyet’in Araplar dışında Türklerin Acemlerin Berberilerin ve Kürtlerin arasında benimsenmesinden” bahsederken, 2020 baskısında “Kürtler” ibaresi çıkarıldı.

9.sınıf Tarih kitabının 2019 yılındaki baskısında “İslamiyet Araplar ve Türkler dışında Acemler, Berberiler ve Kürtler tarafından da benimsendi” denilirken 2020 baskısında “İslamiyet Araplar ve Türkler dışında Acemler ve Berberiler tarafından da benimsendi” denilerek cümleden sadece Kürtler kelimesi atıldı.

2019 baskısında Kürtlerin Müslümanlaşması (3 kısa paragraf) bilgisi Belazuri’den alıntı yapılarak anlatıldığı halde 2020 baskısında Kürtler basite alınarak bir millet olarak ele alınmadı.

“Acemler ve Berberiler gibi İslamiyet’i kabul eden topluluklardan biri de bölgede yaşayan Kürt aşiretleridir” denildi.

2019 yılında sahabe Caban El Kurdi’den bahsedilirken ve Kürtlerin Müslümanlaşma sürecinin Hz. Muhammed döneminde başladığı aktarılırken 2020 yılındaki 9. Sınıf tarih kitabında bu bilgiler yer almadı.

MHP itiraz etmişti

MHP Ortaöğretim 9’ncu sınıf Tarih ders kitabındaki “Kürtler Araplar’dan sonra Müslümanlığı kabul eden ilk topluluk oldu” ifadesine itiraz etmişti.

2019-2020 Eğitim Öğretim döneminde 9’ncu sınıflara okutulan Tarih ders kitabında yer alan “Türklerin İslamiyeti Kabulü” başlığı altında Müslümanlarla Kürtlerin kitlesel olarak ilk karşılaşmasının Dört Halife döneminde yaşandığı belirtilerek, “Kürtler Araplar’dan sonra Müslümanlığı kabul eden ilk topluluk oldu” ifadelerine yer verildi.

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a mektup yazarak, kitaptaki bölümü “Eğitimin milliliği açısından sakıncalı” bulduğunu, “Kürtlerin Türklerden önce burada olması hasebiyle bu coğrafyanın asıl sahiplerinin Kürtler olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır” demişti.

İsmet Büyükataman, kitaptaki ilgili bölümleri, “Propaganda” olarak tanımlamıştı.

Büyükataman, “Dört Halife devrinde pek çok kabile İslam’la tanıştığı halde bunlar içinden ısrarla Kürtlerin zikredilmesi, ‘Araplardan sonra Müslüman olan ilk topluluklardan olduğu’ ifadelerinin yer alması, Türklerin İslamiyet’i kabulünden önce Kürtlerin Müslüman olduğunu ispat gayretleri Türkiye’nin sosyal ve siyasi meselelerine bir istikamet kazandırma çabasından başka bir şey değildir” ifadelerini kullanmıştı.

‘Kürt tarihinini türk tarihiyle yarıştırılması gibi art niyetli kaygıyı barındırıyor’

Kitapta yer alan ifadelerin “eğitim-öğretimle ve öğrencinin sahip olması istenen kazanımlarla” da yakından uzaktan alakası olmadığını savunan Büyükataman, “Metinde Kürtlerin Türklerden önce Müslümanlığı kabul ettikleri ifadesi Kürt tarihinin Türk tarihiyle yarıştırılması gibi art niyetli bir kaygıyı bünyesinde barındırmaktadır” demişti.

‘Coğrafyanın asıl sahiplerinin Kürtler olduğu algısı oluşturulmaya çalışıldı’

Büyükataman’ın mektubundan satır başları şu şekildeydi:

“El-Cezire (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)” şeklinde geçen coğrafyanın (Ki El Cezire, Güneydoğu Anadolu Bölgesi değildir.) tarihi Kürt yurtlarından olduğu, Kürtlerin Türklerden önce burada olması hasebiyle bu coğrafyanın asıl sahiplerinin Kürtler olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu; tarihi gerçeklerle uyuşmamakta, sözde Kürdistan heveslilerinin propaganda metinlerinde yer almanın ötesinde hiçbir ilmî metne dayanmamaktadır. Bu talihsiz ifadelerin eğitim-öğretim faaliyetlerinde öğrenciye bir faydası olmadığı gibi milli şuurdan ve gerçeklerden uzak olan bu sözler, okullarımızda tarih şuuruna sahip öğretmenlerimizi zor durumda bırakacak, öğrenciler arasında tartışmalara sebep olacak mahiyettedir.

Şahsınızın ve kıymetli çalışma arkadaşlarınızın çocuklarımızın tertemiz zihinlerine Türk milletinin birlik ve beraberliğini aşılayacak bir bakışla eğitim-öğretim meselesine yaklaştığına dair inancım tam olmakla birlikte zikredilen ifadelerin ortaöğretim çağındaki gençlerimize devlet eliyle sunulmuş olmasında en nazik ifade ile büyük bir ihmal olduğu görülmektedir. Bu eserin okullarımızda okutulacak olmasını esefle kınıyor, bu ihmalde payı olanlar ve kitap hakkında gereğini yerine getireceğinizden şüphem olmadığını ifade etmek istiyorum.”

MEB’in MHP’nin itirazının ardından kitaptaki Kürtlerle ilgili bölümleri çıkarması ve değiştirmesi tepkilere neden oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.