Mazlum Kobani: Türkiye ile Kürtler arasındaki sorunu yalnızca ABD çözebilir

Mazlum Kobani: Türkiye ile Kürtler arasındaki sorunu yalnızca ABD çözebilir

.

A+A-

Türkiye ile 2013-2016 yılları arasında “iyi ilişkileri” olduğunu belirten DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, bugün de hem Türkiye hem de “Suriyeli Kürtlerle” diplomatik ilişkileri olan ABD'nin taraflar arasındaki sorunu çözebilecek tek taraf olduğunu söyledi.

Amerikan The International Interest dergisine konuşan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani (Abdi),  “Türkiye'deki Kürt sorunu bölgelerimizi etkiliyor. Kürtlerin nerede olduğu önemli değil, ilişkileri ve sorunları birbirine bağlıdır” dedi.

Türkiye ile Suriye arasındaki resmi sınırlara değinen Kobani, “Bazı Kürt şehirleri ikiye bölündü. Şimdi sınırda bunu görebiliyoruz, bir Kürt şehrinin ortasından demiryolu geçiyor ve şehri ikiye bölüyor. İki taraf arasındaki bölgede yaşayan Kürtler arasında aşiret bağları, cemaat bağları var” diye konuştu.

“Türkiye’nin kendi sınırları içerisinde Kürtlerle olan ilişkilerinin diğer bölgelerdeki Kürtlere de yansıdığını” anlatan Kobani, “Türkiye'de hakları için mücadele eden Kürtler ile Türk devleti arasındaki çatışma tırmandıkça Türk devleti öfkeleniyor. Sınırın bu tarafında Kürtlere saldırmaya başlıyor” diyerek Efrin, Sere Kaniye ve Gre Spi’ye atıfta bulundu.

Mazlum Kobani, “Türkiye'deki Kürtler ve Türk devleti arasında 2013'ten 2016'ya kadar barış süreci yaşanırken, Suriye Kürtleri olarak bizim de Türkiye ile iyi ilişkilerimiz vardı. Siyasilerimiz Türkiye'yi ziyaret edip, yetkililerle görüştü. Barış süreci döneminde aramızda iyi ilişkiler vardı” diye konuştu.

Kobani, “Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için mevcut seçeneklerden birini ise, "Uluslararası toplum Türkiye'ye ateşkes ilan etmesi, gerilimi düşürüp yeniden barışçıl bir süreç başlatması, yeniden müzakere masasına dönmesi ve sorunlarını çözmek için Kürtlerle diyalog başlatması için baskı yapması” şeklinde yorumladı.

Bunun, hem Türkiye hem de Suriyeli Kürtlerle diplomatik ilişkileri olan ABD'nin yapabileceğine inanıp inanmadığı sorusuna, Kobani şu yanıtı verdi:

"Elbette buna inanıyoruz. Daha spesifik olmak gerekirse, bahsettiğiniz bazı nedenlerden dolayı bu sorunu yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nin çözebileceğini düşünüyoruz - Amerika Birleşik Devletleri onlarla ve bizimle birlikte çalışıyor.”

 

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.