Mazlum Kobane: SDG Başkomutanıyım… ABD ve Rusya, Türkiye’ye izin vermedi

Mazlum Kobane: SDG Başkomutanıyım… ABD ve Rusya, Türkiye’ye izin vermedi

.

A+A-

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Rusya’nın, Türkiye'nin Suriye'deki varlığını genişletmesine karşı olduğunu, ABD’nin de kendilerine “Türkiye’nin herhangi bir saldırısına karşıyız ve kabul etmeyeceğiz” dediğini belirtti. Abdi ayrıca görevden alındığı iddialarını da yalanladı.

Al-Monitor’dan Amberin Zaman'a konuşan Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi (Kobani), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik açıklamaları ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgeye yönelik yeni bir operasyon yapacağına dair haberlere ilişkin, “Erdoğan her saldırı öncesinde uluslararası güçlerden destek almak için uğraştı. Tehditler savurdu, şu anda da savuruyor, ısrar ediyor ve ısrar etmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Kobani, “Bence şimdi de bir operasyon için zemini hazırlamak istiyor. Ne var ki, bu kez mevcut durum eskiye kıyasla değişik. Dengeler değişik. Önceden Türkiye ve uluslararası güçlerle anlaşmalar yoktu; ne Serekaniye [Rasulayn] işgali sırasında ne de Afrin işgali sırasında. Ama şimdi iki tane anlaşma var. Erdoğan ve [Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin arasındaki Soçi anlaşması. Bir de ABD ile Ankara anlaşması --eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in imzaladığı. Bana göre eğer Rusya’nın veya Amerika’nın onayı olmazsa Erdoğan böyle bir adam atmaz. Ve benim bildiğim kadarıyla herhangi onay söz konusu değil” şeklinde konuştu.

“Bize yönelik bir operasyonun kabul edilmeyeceği Türk tarafına iletilmiş”

“ABD ile Rusya size bu yönde teminat verdi mi?” sorusuna Abdi, şu yanıtı verdi:

“Doğru. ABD bize böyle bir güvence verdi. Resmi olarak bize söylendi. “Türkiye’nin herhangi bir saldırısına karşıyız ve kabul etmeyeceğiz” dendi. Görüştüğümüz ABD yetkilileri Kongre’nin Türkiye’ye yönelik devreye soktuğu yaptırımları da hatırlattılar. Son Erdoğan-Biden görüşmesinde de bize yönelik bir operasyonun kabul edilmeyeceği Türk tarafına iletilmiş.

Ruslar da bize bu yönde Türkiye ile herhangi bir anlaşmalarının olmadığını söylediler. Onların endişeleri ise Türkiye’nin direkt olarak değil, Türk ordusu yerine Türkiye’ye bağlı yerel güçlerin, yani Suriye Milli Ordusu çatısı altında faaliyet sürdüren silahlı grupların bize saldıracağı yönünde. Hatta bugün için tarih verdiler ama bugün de kazasız belasız geçti.”

Abdi, “Ruslar böyle bir şeye (operasyona) müsaade etmeyeceklerini fakat buna rağmen Türkiye’nin onayı dışında bu grupların bize saldırabileceklerini ifade ettiler. Fakat bizce Türkiye direkt bu işe girmezse Türkiye’ye bağlı güçler böyle bir operasyon yapamazlar” dedi.

“CHP’nin bunu yapması umut verici”

Uluslararası güçlerin Rojava’ya yönelik bir operasyona karşı durmasının CHP’yi Suriye tezkeresine “hayır” deme konusunda cesaretlendirdiğini belirten Abdi, her halükârda bunun iyi bir sinyal ve önemli bir adım olduğunu belirterek, “CHP böyle bir şey yapıyorsa bu da Türkiye içerisindeki dengelerin değiştiğine işaret ediyor. Bu da umut verici” şeklinde konuştu.

Abdi, “CHP’den bir heyet davet etmek ister misiniz buraya?” sorusuna da, “Olabilir. Bence olumlu da olabilir” yanıtını verdi.

Biden yönetiminin petrol üretimi için Rojava ile anlaşan Delta Crescent’ın faaliyetlerini sürdürmesine izin vermediğinin hatırlatılması üzerine Mazlum Abdi, “Mesele sadece petrol değil. Bizim isteklerimiz petrolle sınırlı değil. Bizim talebimiz Kuzeydoğu Suriye’nin tümünü Sezar yaptırımlarından muaf tutması. Bu konuda resmi bir karar gerekiyor. Buraya gelmek isteyen ve ekonomimize katkıda bulunmak isteyen herkes gelebilmeli” dedi.

DSG Genel Komutanı, Biden yönetiminin cevabının ise şimdiye kadar olumlu olduğunu ve bu konuda vaadlşerini yerine getirmelerini beklediklerini söyledi.

“Şam’la ciddi bir müzakere söz konusu değil”

Rusya’nın aracılığıyla Şam yönetimi ile diyalog hakkındaki bir soruya Abdi, “Şimdiye kadar Şam’a müzakere için giden yok. Hatta şimdiye kadar Şam’la ciddi bir müzakere söz konusu değil. Sadece bazı temaslar oldu yoklama niteliğinde ve bu görüşmeler herhangi bir müzakereye dönüşmedi” şeklinde yanıt verdi.

Kobani, “Şam yönetimi buna hazır değil. Her ne kadar 2011 öncesi gibi olmayacak deseler de halen o zihniyetteler. Onlara baskı uygulamak gerekiyor. Karşılıklı güven sorunu var bir de özellikle Şam tarafında” diye ekledi.

Şam’ın Rojava Özerk Yönetimine, “Biz bir devlet içerisinde devlet istemiyoruz. Bir ordu içerisinde ordu istemiyoruz” dediğini aktaran Abdi, “Bizim de öyle bir talebimiz yok. Bizim projemiz özerklik ve şu anda yürürlükte. Onlar bir müzakere başlatmak için bu konularda güvence istiyorlar. Amerika’yla ilişkileri kesmemiz öncelikleri değil. Ön şart değil. Onların ön şartları Suriye’nin bölünmez bütünlüğü, bayraktır, sınırdır, cumhurbaşkanıdır, onların egemenliği. Bu konularda güvence istiyorlar bizden. Biz de bu konularda güvence vermeye hazırız. Fakat onlar da bu temelde var olan özerkliği müzakere etmeye hazır olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Rusya, Suriye topraklarının Türkiye tarafından da fazla işgal edilmesini istemiyor”

DSG Genel Komutanı Abdi, “Türkiye’nin İdlib’de vereceği tavizler karşılığında Rusya da sizinle ilgili Türkiye’ye tavizde bulunacak” şeklindeki senaryo olduğuna ilişkin “Bence bu noktadan sonra bu mümkün değil. Yeni olan da budur. Rusya, Suriye topraklarının Türkiye tarafından da fazla işgal edilmesini istemiyor ve hatta bize resmi olarak söyledikleri de bunu Türkiye’ye ilettikleridir” yorumunu yaptı.

“Esad’ın bir yere gideceği yok artık”

Başta Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere birtakım Arap ülkelerinin Esad ile yeniden temas kurmasına ilişkin “Esad’ın bir yere gideceği yok artık. Buna katılıyor musunuz?” sorusuna Kobani, “Katılıyorum” yanıtını verdi.

Abdi, “Endişelenmiyor musunuz?” sorusunu da, “Bizim için Esad’ın kalması gitmesi o kadar önemli değil. Başkaları için olabilir. Bizim için önemli olan Suriye’nin bütünü ve bizim alanlarımız için bir çözümün bulunmasıdır. Eğer bu çözüm Esad ile olacaksa olsun. Biz buna karşı değiliz ve son 10 yıldır bu tutumu benimsedik” sözleri ile yanıtladı.

“Çözümün adresi neresi? Cenevre mi? Astana mı?” sorusuna ise Abdi şu şekilde yanıtladı:

“Giderek bu platformlar kredibilitelerini yitiriyorlar. Herkes bu süreçlerden ümidini kesmiş vaziyette. Ben de bir neticeye varılacağına inanmıyorum. Fakat eğer Amerika ve Rusya ve hatta Arap ülkeleri bizimle Şam arasında arabuluculuk için ciddi manâda angajmana girebilirlerse ve belli bir çerçevede bizim ve Şam arasında bir anlaşma sağlanırsa bu, Suriye’nin tamamı için bir çözümün yolunu açabilir. On yıldır mevcut platformlar üzerinden çözüme yönelik bir gelişme kaydedilmediyse biz diyoruz ki “Gelin yeni bir yol deneyelim.”

“Türkiye çekilmek zorunda kalır”

Mazlum Abdi, “Suriye halkları, yönetimi ve uluslararası güçler bir mutabakata varırsa Türkiye çekilmek zorunda kalır. Türkiye’de Erdoğan iktidarı değişirse eğer bunun da mutlak katkısı olur” dedi.

ENKS ile müzakerelere “ara verildi”

ENKS ile müzakerelere “ara verildiğini” belirten Abdi, “Biz [ABD'nin Suriye Özel Temsilci Yardımcısı David Brownstein’ı] bekliyoruz. Amerika’nın temsilcisi gelirse biz tekrar başlarız. Bir süre teknik sorunlar yaşandı. Kovid yüzünden gidiş gelişler azaldı. Sonra da Güney Kürdistan düzeyinde sorunlar çıktı, çatışmalar çıktı. Bu da durumu etkiledi. KDP ile PKK arasında gerilim yaşandı. Bu Rojava’yı etkiledi. Fakat bence Türkiye bu görüşmeleri istemiyor. Karşı çıkıyor ve açıkça belirtiyor. Hatta bazı diğer güçler ENKS ile müzakerelerimizi birtakım şartlara bağlamak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Rojava’da yerel seçimler için ENKS’yi bir anlaşma yapmaya davet edeceklerini belirten Abdi, “Olursa iyi olur elbette. Fakat sonuçta ömrübillah bekleyemeyiz” dedi.

Rojava’da Kovid-19’la mücadele konusuna da değinen DSG Genel Komutanı Abdi, “Siz Kovid oldunuz mu?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

“Spekülatif haberlere itibar etmiyoruz”

Abdi, “Son günlerde sizin konumunuza ilişkin sürekli iddialar dolaşıyor birtakım medya kuruluşlarında sizin görevden alındığınıza dair. Ben kiminle konuşuyorum şu anda? Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanı’yla mı konuşuyorum?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Bundan şüphen mi var? Biz baştan beri bu tür spekülatif haberlere itibar etmiyoruz, önem vermiyoruz, cevap vermiyoruz. Bundan sonra da cevap vermeyeceğiz. Birkaç gün sonra SDG’nin askeri meclisi toplanıyor. Orada gereken mesajları vereceğiz.”

Kobani, “Ama siz Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanı’sınız hâlâ, doğru mu?” sorusuna, “Evet” yanıtıunı verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.