Macron: Savaştayız, evde kalın

Macron: Savaştayız, evde kalın

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, korona virüsü salgını nedeniyle yeni önlemler açıkladı. Halka evden çıkmama çağrısı yapan Macron, "Savaştayız" dedi.

A+A-

Haber Merkezi - Korona virüsü nedeniyle Fransa’da halka evden çıkmama çağrısı yapıldı. Elysee Sarayı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tüm halkın evde kalmasını istedi. Konuşmasında beş defa “Savaştayız” diyen Macron, insan hareketlerinin ciddi biçimde kısıtlanacağını söyledi.

Televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında Macron, Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla salı gününden itibaren en az 15 gün boyunca zaruri haller dışında “evden çıkmama” politikası uygulanacağını ve Fransız vatandaşlarının Fransa dışına çıkışına izin verilmeyeceğini duyurdu. Bu kapsamda alınan önlemlerin yarın öğleden sonra uygulanmaya başlanacağını belirten Macron, yeni kurallara uymayanların yaptırımlarla karşılaşacağını söyledi.

ŞİRKETLERE KREDİ SÖZÜ

22 Mart’ta düzenlenmesi planlanan belediye seçimlerinin ikinci turunun askıya alındığını bildiren Macron, Avrupa Birliği ve Schengen sınırlarının salı gününden itibaren 30 günlüğüne kapatılacağını duyurdu. Macron, yurt dışında bulunan Fransızların bu uygulama dışında tutulduğunu ve ülkelerine dönebileceklerini söyledi. Macron, Fransızlara hiçbir şirketin iflas riski altında kalmayacağını söyledi. Macron, şirketlere devlet garantisi adı altında 300 milyar euroluk banka kredisi sözü verdi.

Macron ulusa sesleniş konuşmasında, “Bir savaş halindeyiz, bu elbetteki sağlık savaşı. Bir orduya ya da başka bir ulusa karşı savaşmıyoruz. Ama düşman orada, görünmez, zorlayıcı, ilerliyor. Ve buna karşı genel seferberlik içinde olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Herkeste sorumluluk ruhu olması gerektiğini belirten Macron, panik halinden kaçınma ve “yalan haberlere, yarı uzmanlara ve yanlış bilenlere” inanmama çağrısı yaptı. Fransız halk sağlığı kurumundan yapılan açıklamada, ülke genelinde bin 210 kişiye koronavirüs bulaştığı, Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısının 21 olduğu bildirildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.