Macron: Aşısızları canından bezdireceğim

Macron: Aşısızları canından bezdireceğim

.

A+A-

Omicron varyantının tetiklemesiyle Covid-19 salgınında beşinci dalgayı yaşayan Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aşısızları hedef aldı.

Ülkede hala beş milyondan fazla kişinin aşı yaptırmadığını belirten Macron hükümetin koronavirüs stratejisiyle "aşısızların sosyal yaşam faaliyetlerini olabildiğince sınırlandıracaklarını" açıkladı.

Macron, Le Parisien gazetesine verdiği mülakatta "Aşısızları canından bezdirmek istiyorum. Ve bunu gittiği yere kadar götüreceğiz. Stratejimiz bu" dedi.

Macron, aşısızları hapse atmayacaklarını ya da aşıyı zorla enjekte etmeyeceklerini ifade ederek "Bu nedenle onlara şunu söylüyorum: 15 Ocak'tan itibaren restorana, bir şeyler içmeye, bir kahve almaya, tiyatroya, sinemaya gidemeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Fransa'da hükümet daha önce "sağlık pasaportu" olarak bilinen belgeyi "aşı pasaportu"na çevirmek için yasal düzenlemelere son şeklini verdi. Parlamentonun gündemine gelen değişiklikle aşısızlara negatif koronavirüs testi sonucuyla bu tür sosyal alanlara giriş izni kaldırılacak.

Aşı konusu siyasileşiyor mu?

Macron'un aşısızlara karşı bu sert çıkışı nisan ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde aşı konusunu siyasi zemine taşıdı.

Cumhurbaşkanlığı için Macron'un rakibi olması beklenen aşırı sağ adaylar Eric Zemmour ve Marine Le Pen sosyal medyadan Macron'u hedef aldı. Ulusal Birlik Partisi lideri Le Pen, Macron'un aşısızları ikinci sınıf vatandaş haline getirme arayışında olduğunu belirtti ve cumhurbaşkanını ayrımcılıkta ısrar etmekle suçladı.

Aşı yaptırmayan bazı Fransızlar da bu stratejiyi eleştirdi. Euronews'e konuşan Sophie, cumhurbaşkanının söyleminin ters etki yarattığı görüşünde. Aşı yaptırmak istediğini ama güvenlikle ilgili endişeleri yüzünden tereddüt ettiğini belirten 65 yaşındaki Sophie, "Bu tür tehditler arttıkça insanlar daha fazla direnç gösteriyor" diye konuştu.Fransa'daki hastanelerde son durum

Her gün yeni vaka sayısında rekor üstüne rekor kırılan Fransa'da resmi rakamlara göre dün 271 binden fazla yeni vaka kaydedildi. Fransa Ulusal Sağlık Kurumu'nun verilerine göre Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi görenlerin sayısı 20 bini geçti, 297 kişi ise hastalık dolayısıyla hastanede yaşamını yitirdi.

Öte yandan yoğun bakım ünitelerinde 3 bin 665 hastanın tedavi gördüğü ve bu sayının ilk dalgaya göre yarı yarıya az olduğu belirtildi. 2020'deki ilk dalgada yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 7 bini geçerken, ikinci dalgada 5 bine yaklaşmıştı. Yoğun bakım ünitesinde yatan Covid-19 hastalarının büyük çoğunluğunun aşısız olduğu belirtiliyor.

Doktorlar Omicron hastalarının da hastaneye yattığını ancak yoğun bakımda tedavi görenlerin çoğunluğunu Delta varyantı taşıyan hastaların oluşturduğunu bildiriyor.

Sağlık kurumu verilerine göre ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 77'si tam aşılı, 12 yaş ve üzerinde ise tam doz aşı yaptıranların oranı yüzde 90'a yaklaştı.

Fransa'da salgının başından bu yana Covid-19'dan dolayı yaşanan can kaybı 124 bini geçti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.