Londra’nın en iyisi ödülüne aday bir Kürt restorantı: Nandine!

Londra’nın en iyisi ödülüne aday bir Kürt restorantı: Nandine!

Londra’nın güneyindeki Kürt restorantı “Nandine” Londra’nın en iyi dört restorantından biri seçildi. Nandine restorantı şu anda devam eden yarışmada birinci seçilirse 2019 yılının en iyi restorantı ödülünü alacak.

A+A-

Haber Merkezi- 2016 yılında Londra’nın Vestery caddesinde Kürt aile Peri Baban ve eşi Pola ile çocukları Renc ve Raman tarafından kurulan Nandine restorantı, kısa bir sürede Londralıların beğenisini kazanmayı başararak, 3 yıl içinde Londra’nın en iyileri arasına girdi.

İngiltere’deki Eater sitesi yaptığı bir aylık araştırmanın ardından Londra’daki en iyi dört restorantı açıkladı. İlk dörde giren Nandine, Flor, Tata Eater ve Mester Wi restaurantları ödül için yarışmaya devam ediyor. Eater sitesinda yarışmayla ilgili farklı Kürt yemekleri, salata çeşitleri, börek ve baklavasının tanıtımı yapılıyor.

Nandine restourant ve kafe Temmuz ayında Londra’daki üçüncü şubesini açtı.

Nandine, akşam yemeklerinde müşterilerine içinde az miktarda yemeğin olduğu bir meze tabağı ikram ediyor. Tabakta içli köfte, soğan dolması, kavurma, zeytin ve yeşillik bulunuyor.

Gıda uzmanı ve yazar Conasan Nan, Eater sitesinde Kürt restorantına ilişkin olarak, “Eğer Londra, New York olsaydı halk kafileler halinde Nandine restorantı ziyaret eder ve dergilerin kapaklarına konu olurdu” dedi.

Renc Baban ise, “Kürt yemek ve mezelerini Kembirwel bölgesinde misafilerimize sunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Eater sitesinin Londra bölümü Ekim ayının ortalarında takipçilerinden sevdikleri restorantların isimlerini siteye yazmalarını  istedi. Site, 14 Ekim ile 10 Kasım tarihleri arasında yarışmayla ilgili site üzerinde oluşturulan formun doldurulmasını isteyerek yarışmayı düzenledi.

Formda katılımcılardan, Londra’daki en güzel, etkili, yenilikçi ve yemek tadının en iyi olduğu restorantı tercih etmeleri istendi. Yarışma şartları arasında, restorantın geçen yılki yarışma sırasında açılmış ve bağımsız bir şekilde kurulmuş olması bulunuyor. Yarışmada şartları taşıyan Nandine restorantın Londra’daki ikinci şubesi seçildi.

Kürt yemeklerini yanından ayırmadığı deftere kaydetti

Kürdistan’ın Qeladize kentinden olan Peri Baban, 1989 yılında Baas rejiminin saldırılarından dolayı evini terk ederek Kürdistan’ın diğer bölgelerine göç etmek zorunda kaldı. Peri Kürdistan’ın farklı bölgelerine göç edince Kürt sofrasının zenginliğini de ilk kez gözlemleyerek farketti. Peri gittiği yerlerde gördüğü faklı yemeklerin yapılışını yanından ayırmadığı defterine kaydetti.

O dönem 18-19 yaşlarında olan Peri’nin üniversiteye gitme zamanıydı. Ancak sınavlara giremedi.

Peri, Amerikan Vays sitesine yaptığı konuşmada, “Üniversite sınavlarına giremedim çünkü kaçmam gerekiyordu. Ama o zaman çok şey öğrendim ve öğrendiğim şeyler yemeklere aşık olmama vesile oldu. Çünkü Kürdistan’ın doğusundan güneyine herkesin yemek yapma tarzı faklıydı” dedi.

Baas rejiminden kaçtığı Rojhılat’ta Pola ile tanışarak evlendi

Peri, Qeladize’den kaçtıktan bir yıl sonra Rojhılat’ta eşi Pola ile tanışıyor. 1995 yılında evlenen Peri ile Pola İngiltere’ye yerleşiyorlar. 1998 yılında Londra’da gazete ve dergi satışı yapan bir bayi açan Peri, eşi Pola’nın desteğiyle İngilizce, bilgisayar ve güzellik kursları aldı.

Peri’nin aklından Londra’da çocuğunu okula bırakıp iş yerine döndüğü, çıkışta da gidip alarak bütün aile birlikte akşam saat 8:00’a kadar beklediği zamanlar hiç çıkmıyor.

Peri o günler için, “Evet çok yoruluyordum ancak bunu ben istiyordum. Şans ve fırsatlar her gün kapınızı çalmıyor” ifadelerini kullandı.

Baban ailesi 2008 yılında yemek sektörüne girmeye karar veriyor. Başlangıçta sandviç yaparak işe başlıyorlar. Peri ve ailesine göre, Nandine restorantında meşhur Kürt yemekleri yeni bir tarzla yenileniyor.

Defteri başarılı olmasında önemli bir rol oynadı

Peri’nin eski defteri Avrupalıların bir çok kez Ortadoğu yemekleri olarak bildiği Kürt yemeklerinin yeni bir tarzla sunulmasında önemli bir rol oynadı.

Peri, “Yemekler yine orjinal Kürt yemekleridir. Ancak ülkemizde süt, kaymak, yoğurt ve çeşitleri bulunuyor. Ancak burda tatlı olmayan ürünler kullanıyoruz. Ayrıca yağ ve kaymak da çok kullanmıyoruz” diye konuştu.

Nandine restorantın açılmasında en büyük desteği Renc ile Raman annelerine verdi. İki kardeş restorantı ortak bir şekilde yönetiyor. Babaları Pola ise ticari danışmanlık yapıyor, göçzedeyken yemekleri kayıt altına aldığı defteri hala restorantta asılı bulunan anneleri Peri ise restorantın şefliğini yapıyor.

İngiliz Gardiane gazetesinde yer alan bir değerlendirmede Nandine restorantı için,”Evet Nandine, Türk ve Ortadoğu yemeklerini biliyorlar. Düşünün ki Kürt yemeklerinde uzmanlar. Ancak Kürt yemekleri konusunda bazı halk var ki özellikle dere otu ve kerevizden yapılan Kürt yemeklerini tercih ediyor” ifadelerine yer verilmiş.

Eater ödülleri 10 Aralık’ta düzenlenen bir törenle verilecek. Eater’a göre, en iyi ödül Londra’da 2019 yılının en iyi restorantına verilecek.

Kaynak: Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.