Lavrov: Amerika Ortadoğu’da tehlikeli bir oyun oynuyor

Lavrov: Amerika Ortadoğu’da tehlikeli bir oyun oynuyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sputnik’e verdiği röportajda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

 

Lavrov, “ABD’nin kendini insanlığın geleceğini belirleyen ülke olarak konumlandırma çabaları iyi sonuçlanmayacak” dedi ve “ABD Batı Asya’da (Ortadoğu’da) tehlikeli bir oyun oynuyor” açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sputnik’e açıklamasında, ABD’nin iç siyasi mücadelenin özelliklerini, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) son zamanlar sıkça başvurduğu yaptırımları, Rusya’nın Aleksey Navalnıy olayındaki duruşunu ve Belarus’ta yaşananları değerlendirdi.

Suriye gelişmelerine de değinen Lavrov, ”Genel olarak Suriye çözümü konusunda, elbette Astana formatı çerçevesinde Türk ve İranlı ortaklarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Cenevre’de Anayasa Komitesi çalışmalarına yeniden başladı, yazı işleri komisyonu toplandı. Taraflar, Suriye’nin geleceğine yönelik yaklaşımlar üzerinde mutabakata başlıyor ve bu da anayasal reform üzerinde çalışmaya başlamalarına zemin oluşturacak.” dedi.

Fırat’ın doğusundaki durumun endişe verici olduğunu belirten  Lavrov, ”Orada yasadışı olarak konuşlanmış Amerikalı askerler maalesef, aslında Kürtleri hükümete karşı kışkırtarak, Kürtlerin hükümetle diyalog başlatma konusundaki doğal arzularını bastırarak Kürtlerin ayrılıkçı eğilimlerini açıkça teşvik ediyor. Ve elbette, hem Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından hem de ABD’nin bu tür eylemlerinin Kürt sorunu konusunda yol açtığı patlama riski açısından endişelere yol açıyor. Bildiğiniz gibi bu sorun sadece Suriye değil, Irak, İran ve Türkiye için de güncelliğini koruyor. Elbette, bu bölgede böyle oyunlar çok tehlikeli. Amerikalılar artık alışkanlıktan, yönetilebilir olacağını umuduyla, kaosu yaratmaya yönelik bu tür eylemleri gerçekleştiriyor. Onlar uzaktalar, bu onları pek kaygılandırmıyor, ama bu ayrılıkçılık eğilimleri ilerletmeye devam ederlerse bölge için sonuçlar felaket olabilir.” dedi.

Kürt yöneticilerle imzalanan petrol anlaşmasının uluslararası hukuk ilkelerinin ağır ihlali olduğunu belirten Lavrov, şöyle dedi:

”Ayrıca son zamanlarda, Suriye’nin doğusundaki bu yasadışı ABD grubunun Kürt yöneticileriyle imzaladığı ve Amerikan petrol şirketine bağımsız Suriye topraklarında petrol üretme izni veren anlaşma, akla gelebilecek tüm uluslararası hukuk ilkelerinin ağır ihlali.”

/Kaynak: Parstoday/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.