Lavrov: ABD, saldırıdan 4-5 dakika önce haber verdi

Lavrov: ABD, saldırıdan 4-5 dakika önce haber verdi

.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’de gerçekleştirdiği saldırıdan 4-5 dakika önce Rusya’ya haber verdiğini söyledi. 

ABD ordusu, Suriye'de Erbil ve Bağdat saldırılarıyla ilişkili olduğu gerekçesi ile İran destekli gruplara ait bir hedefe saldırı düzenledi.

ABD’nin düzenlediği saldırıyla ilgili gazetecilerin sorularına yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Ordumuza, saldırıdan 4-5 dakika önce haber verildi” dedi.

Saldırıdan kısa bir süre önce bilgi verilmesinin bir anlamı olmadığını dile getiren Lavrov, ABD’nin Suriye’deki varlığını “gayrimeşru” olarak nitelendirerek, bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Ayrıca Lavrov, "Son zamanlarda farklı kaynaklardan bilgiler duyuyor ancak henüz doğrulayamıyoruz. ABD’ye Suriye yok edilinceye dek bu ülkeden asla ayrılmamak konusunda bir karar mı alıyorlar diye merak ediyoruz” dedi.

PESKOV: TEMAS HALİNDEYİZ

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularına yanıt veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Durumu çok yakından takip etmekle birlikte, Suriyeli meslektaşlarımızla sürekli temas halindeyiz” ifadelerini kullandı.

Peskov, ABD’nin Suriye’de saldırı gerçekleştirmek istediğine dair önceden Rusya’ya haber verip vermediğine ilişkin bilgileri olmadığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü, bu tür konularla ilgili temasların askerler arasında devam ettiğini dile getirdi. 

ZAHAROVA: KARARLILIKLA KINIYORUZ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, ABD’nin düzenlediği saldırıyı “kararlılıkla kınadıklarını ifade ederek, ABD’ye “Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması” gerektiğini söyledi.

Zaharova, Suriye topraklarının jeopolitik hesapların yapıldığı bir yer haline getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

İRAN DESTEKLİ GRUPLARA AİT TESİSLER VURULDU

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, "Başkan Joe Biden'ın talimatı üzere ABD kuvvetleri doğu Suriye'de İran destekli silahlı gruplarca kullanılan bir yapıya hava saldırısı düzenledi" açıklamasında bulunmuştu.

Bu saldırının son zamanlarda Erbil ve Bağdat'ta düzenlenen roketli saldırılara karşılık olduğunu belirten Kirby, "Özellikle de bu saldırı Ketaib Hizbullah ve Ketaib Seyyid el Şüheda dahil İran destekli grupların sınır kontrol noktasında bulunan birçok tesisini yok etti" ifadelerini kullanmıştı.

Saldırının DAİŞ karşıtı koalisyon ülkeleri ile danışılarak yapıldığını anlatan Kirby, bunun Irak ve Suriye'deki genel durumu tırmandırmamak için orantılı bir şekilde icra edildiğini kaydetmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.