"Kürtlerin Annesi" Danielle Mitterrand, Erbil'de anıldı

"Kürtlerin Annesi" Danielle Mitterrand, Erbil'de anıldı

Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de “Kürtlerin Anası” olarak da tanınan Fransız siyasetçi ve Kürt dostu Danielle Mitterrand ölümünün 8'inci yılında anıldı.

A+A-

Haber Merkezi- Fransız eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi aktivist Danielle Mitterand, Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de ölümünün 8’inci yılında anıldı.

Danielle Mitterand, başta Kürt ve Kürdistan’a olmak üzere hakları için mücadele eden birçok halka uluslararası alanda verdiği destekle öne çıkan aydın bir kişilikti. Danielle Mitterand, Güney Kürdistan’ın meşru haklarını ele etmek için verdiği mücadele gösterdiği destekten ötürü Kürtler arasında “Kürtlerin Annesi” olarak tanınmaktaydı.

Bugün Danielle Mitterand’a vefakarlığını göstermek isteyen Kürtler Reg Kurumu’nun düzenlediği bir törende Danielle Mitterand’ı andı.

Danielle Mitterand’ı anma etkinliğine Fransa’nın Erbil Konsolosluğu ve Erbil Valisi’nin yanısıra çok sayıda akademisyen, siyasetçi aydın, yazar ve Parlamenter katıldı.

Anma töreninde bir konuşma yapan Kürdistan Parlamenterler Birliği Başkanı Cemal Qasim, Kürtlerin acılarını kendine dert eden dostlarının olduğunu ve hep var olacaklarını söyleyerek, “Bu dostlardan bir tanesi de Danielle Mitterrand hanımdı. Bu değerli hanımefendi Kürtlerin davasının uluslarasılaşması için aktif rol üstlendi” ifadelerini kullandı.  

Danielle Mitterrand’ın eşi François Mitterrand Fransa Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Kürdistan Bölgesi’nin uçuşa bölge ilan edilmesi için uluslararası toplumu ikna etmeyi başardığını belirten Qasim Cemal, “Onun bu fedakar davranıştan ötürü kendisini saygıyla anıyoruz” dedi.

Anma etkinliğinde ayrıca Kürt dostu Danielle Mitterrand’ın Kürdistan’a desteğini konu alan bir panel düzenlendi.

Daniella Mitterand kimdir?

29 Ekim 1924 tarihinde Fransa’nın , Verdun kentinde dünyaya gelen Danielle Gouze, 27 Ekim 1944'de, kendisi gibi Direniş Hareketi'nde yer alan ve o sırada Gestapo'dan kaçmakta olan François Mitterrand'la evlenmiş; çiftin Gilbert ve Jean-Christophe adlarında iki oğlu olmuştu.

1981'deki seçim başarısından sonra Elysee Sarayı'ndaki göz kamaştırıcı davetlerden uzak duran Danielle Mitterrand, kendisini insan hakları konularına adamış; zaman zaman da Fransız devletinin duruşuyla çelişkili girişimleri olmuştu.

Solcu ve aktivist kişiliği ile tanınan Danielle Mitterrand, 22 Kasım 2011'de 87 yaşında hayata gözlerini yumdu

Yaşamı boyunca Güney Kürdistan’daki Kürtlerin statü kazanmasında uluslararası çalışmalarda aktif rol üstlenmiş, Kürtlerin büyük sevgisini kazanmıştı. O Güney Kürdistan’a desteklerinden ötürü ‘Kürtlerin anası’ unvanına layık görülmüştü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.