Kürtçenin seçmeli ders olarak seçilmesi için seferberlik sürüyor!

Kürtçenin seçmeli ders olarak seçilmesi için seferberlik sürüyor!

.

A+A-

Diyarbakır ve bölge illerindeki sivil toplum örgütleri ile siyasi partiler, velilerin Kürtçe seçmeli ders hakkından yararlanması için adeta seferberlik başlattı.

 Diyarbakır ve bölge illerindeki sivil toplum örgütleri ile siyasi partiler, velilerin Kürtçe seçmeli ders hakkından yararlanması için adeta seferberlik başlattı. Engelleme iddialarını reddeden İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, “Bu bölgedeki çocukların kendi anadilini öğrenmeleri haklarıdır” dedi.

İlköğretim okullarının 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında başlayan Kürtçe ders seçme dönemi 21 Ocak’ta sona eriyor. Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinde, velilerin çocuklarına Kürtçe seçtirmesi için bölgedeki barolar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri adeta seferberlik ilan etti.

Barolardan hukuki destek

Bingöl ve Diyarbakır Baroları yaptıkları açıklama ile ailelere Kürtçe ders seçmesi çağrısında bulundu. Diyarbakır Barosu’nun açıklamasında, okul idarelerinin ebeveynleri bilgilendirmeden, Kürtçe seçmeli dersleri formlardan çıkarması, ebeveynleri yanlış yönlendirmesinin suç olduğuna dikkat çekilerek, engelleme ile karşılaşan velilerin başvurması halinde hukuki destek sağlanacağı belirtildi. Bingöl Barosu da, benzer bir açıklama yaparak, velilere destek olacağını duyurdu.

Mardin’de bakanlığa dilekçe

Mardin Barosu Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Milli Eğitim ve Bakanlığı, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine dilekçe gönderildi. Dilekçede, Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ilgili maddeleri hatırlatıldı. Mardin Barosu, dilekçesinde okul idarelerince, velilere bazı seçmeli derslerin seçilmesi ya da seçilmemesi konusunda baskıların olup olmadığı, velilere verilen tutanaklarda seçmelerin derslerin önceden işaretli olup olmadığı, velilere sorulmadan form doldurup doldurmadığı hususlarında bilgi istendi. Mardin Barosu, tespit edilen hususlar ile ilgili sorumlular hakkında “resmi evrakın düzenlenmesinde sahtecilik”, “görevi kötüye kullanma” ile “ayırımcılık ve nefret” suçlarından suç duyurusunda bulunacağını ifade etti.

‘Talep artarsa Kürtçe öğretmen atanır’

Tigris Haber’e konuşan Eğitim Bir Sen Başkanı Ramazan Tekdemir, ufak tefek sıkıntılar dışında Kürtçe ders seçiminde bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Velilerin çekinmeden Kürtçe ders taleplerini okul idaresine bildirmesini isteyen Tekdemir, bu yıl başvurularda artış olduğunu ifade etti. Tekdemir, Kurmanci ve Zazaca derslerine talebin yoğunlaşması durumunda bu alanda mezun kişilerin atamalarının da yapılacağını ifade ederek, “Talebin fazlalığı Kürtçe öğretmen ihtiyacını görünür kılacaktır. Bu yıl talep fazla olursa, görevlendirme ile ihtiyaç giderilebilir. Ama önümüzdeki dönem için bu alanda yeni atamaların yapılması gerekiyor” dedi.

Eğitim-Sen: Süreci takip ediyoruz

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi de yaptığı açıklamada, seçmeli derslerin zamanlamasını eleştirdi. Seçilen derslerin 8 ay sonra başladığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bize göre bu işlemler Ağustos ayında yapılmalı, Eylül’de de öğretmenler tahsis edilmeli. Bütün öğrenciler özgür olmalı, isteyen dilini isteyen yeteneğine göre bir dersi seçebilmeli. Bu hak da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kanunla düzenlenmiştir. Biz bütün farklılıkların bir arada yaşayabileceğine inanıyoruz. Demokratik bir ortamda herkes anadilinde eğitim almalıdır. Bu tavır bizden bir şey eksiltmez, aksine toplumu güçlendirir. Eğitim Sen olarak bu süreci sonuna kadar takip edeceğiz.”

Milli Eğitim Müdürü: Engel yok

İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan da, “idarelerin Kürtçe seçmeyi engellediği” iddialarını yalanladı. Arslan, “Kürtçe seçmenin önünde hiçbir engel yok. Öğretmenle ilgili bir sıkıntı yok. Talep olması durumunda öğretmen görevlendirmesi yapılır. Süreç 21 Ocak tarihine kadar devam edecek. Bu bölgedeki çocukların kendi anadilini öğrenmeleri haktır” dedi.

2013’te Diyarbakır’da 4 bin 769 öğrenci seçti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kürtçe derslerin başladığı 2012 yılından beri kamuoyu ile herhangi bir veri paylaşmadı. 2013 yılında bazı basın organlarında yer alan rakamlara göre, 28 ilde Kürtçe’yi 18 bin 847 öğrenci seçti. Bu verilere göre, Kürtçe ve Zazacayı talep eden illerin başında da Diyarbakır geliyordu. Diyarbakır’da o dönem okuyan 35 bin 855 öğrenciden 4 bin 469’u Kürtçe’yi seçmeli ders olarak seçti. Bu öğrencilerin 4 bin 298’i lehçe olarak Kurmançi, 171’i de Zazaki’yi tercih etti. Diyarbakır’ı Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri, Van, Ağrı, Şanlıurfa, Iğdır ve Gaziantep takip etti. Bu yıl, STK ve siyasi partilerin yürüttüğü çalışmalarla başvuruların daha fazla olması bekleniyor.

Gönül Morkoç / Tigris Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.