Kürtçe şarkı söyleyen sanatçılara dava: Kürtçe diline apaçık bir tahammülsüzlük

Kürtçe şarkı söyleyen sanatçılara dava: Kürtçe diline apaçık bir tahammülsüzlük

.

A+A-

Van Newrozu’nda seslendirdikleri şarkı nedeniyle hakkında dava açılan Koma Awaza Azad sanatçılarından Fuat Ege, 'Bir şarkımıza, coşkumuza, Newrozumuza tahammülleri kalmamış' dedi.

Van’da, 21 Mart’ta gerçekleştirilen Newroz kutlamasında sahne alan Aryen Kültür Sanat ve Araştırma Derneği’nde faaliyet yürüten Koma Awaza Azad sanatçıları hakkında dava açıldı.

Hozan Serhat’ın (Süleyman Alpdoğan) Hozan Mizgîn’e atfen seslendirdiği “Mizgîna leheng” şarkısı gerekçesiyle, sanatçılar Fuat Ege ve Rohat Aram hakkında, “örgüt propagandası” iddiasıyla iddianame hazırlandı. İddianamenin kabul edilmesinin ardından davanın ilk duruşması, 30 Eylül’de Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 

'BU ŞARKI YASAK, NİYE SÖYLEDİNİZ?'

Şarkının dava konusu yapılmasına tepki gösteren Ege, emniyet ifadesinde “Neden bu şarkıyı söylediniz?”, “Bu şarkının anlamını biliyor musunuz?” ve “Bu şarkı yasak, niye söylediniz” sorularına maruz kaldıklarını söyledi. Ege, “Halk tarafından kabul edilen bir şarkı yasaklanmamalı. Kürtçe, Türkçe, Lazca tüm dillerdeki şarkıların özgürce söylenmesi gerekiyor” dedi. 

‘KÜRTÇE DİLİNE VE KÜRT SANATINA TAHAMMÜLSÜZLÜK’

Kürtçe şarkının dava konusu yapılmasını Kürtçeye tahammülsüzlük olarak değerlendiren Ege, “Bunlar Kürtçe sanatının ilerlemesini istemiyorlar. O alandaki coşkuyu görmeyip, dava açmak, Kürtçe diline ve Kürt sanatına karşı apaçık bir tahammülsüzlüktür. Halkımız bunu görsün. Bir şarkımıza, coşkumuza, Newrozumuza tahammülleri kalmamış” diye konuştu. 

Davanın Kürt sanatçıları korkutmaya yönelik olduğunu söyleyen Ege, “Ne pahasına olursa olsun, bizler sanatımızdan vazgeçmeyeceğiz. İsterseler bizlere 20 kere dava açsınlar, bizler Kürt sanatının ilerlemesi için elimizden geleni yapacağız. Hiçbir zaman geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı. (MA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.