Kürtçe şarkı söylediler, zabıta engelledi

Kürtçe şarkı söylediler, zabıta engelledi

.

A+A-

Zabıtaların Kürtçe şarkı söylemesini engellediği müzisyenler, İBB binası önünde durumu protesto etti. Müzisyen Zendo, zabıtaların "Bir süre müzik yapmayın, ortalık karışık" dediklerini belirtti.

 İstanbul Taksim'de yıllardır Kürtçe müzik yapan müzisyenler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı zabıtalar tarafından engellendi. Müzisyenler, Saraçhane’deki İBB binası önünde şarkı söyledikten sonra, bir gitar kırarak engellenmelerini protesto etti. 

Müzisyen Zana Zendo, İstanbul'un en kalabalık caddesi olan İstiklal Caddesi'nde yaklaşık bir aydır Kürtçe şarkı söyledikleri için büyük bir baskı altında olduklarını söyledi. Son günlerde zabıtaların Kürtçe müzik yapmaya engel olduğunu belirten Zendo, "Zabıtalar bizi polislerle karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Ancak polis uzak duruyor. İzinlerimiz olduğu halde zabıtalar engel oluyor. İznimizi de İBB’den aldık ancak yine de engel oluyorlar. İki tane zabıta amiri var. Konunun Kürtçe ile ilgili olduğunu düşünüyoruz" dedi.

'BİR OYUN VAR AMA ANLAMADIK'

Zabıtalar tarafından "Bir süre müzik yapmayın, ortalık karışık" denilerek engellendiklerini aktaran Zendo, şöyle konuştu: "Bizi 'ortalık karışık' gibi bahanelerle engellemeye çalışıyorlar. Biz de İBB önüne gidip bu durumu protesto ettik. İBB’deki yetkililer, görüntüleri sosyal medya hesaplarımızda paylaşmamamız yönünde çok ısrar etti. ‘Seçimler yaklaşıyor. Bunu paylaşmayın’ dediler. Biz de madem seçimler yaklaşıyor, neden hem izin verip hem şarkı söylememizi engelliyorsunuz?’ dedik. Ortada bir oyun var, biz de anlamadık. Hem izin veriyorlar hem engelliyorlar. İzinlerin yerleri ve tarihleri de belli. İstiklal Caddesi’nde 7-8 durak var. Oda Kule, Galatasaray Lisesi önü ve Fransız Konsolosluğu önü. Belirlenen tarihlerde gidiyoruz, zabıta gelip engelliyor. CHP izin veriyor, AK Parti engelliyor. AK Parti izin veriyor, CHP engelliyor. Bir oyun var ama biz de anlamadık."

'İŞKENCE GÖRDÜM'

İstiklal Caddesi'nde on yıldır müzik yaptığını belirten Zendo, defalarca gözaltına alındığını söyledi:

"İşkence gördüm. Kulaklarım duymadı. Arkadaşımın burnu kırıldı. Çok şey yaşadım ama böylesini ilk defa yaşıyorum. Zabıta bana gelip, ‘sen haksız kazanç sağlıyorsun, vergi vermiyorsun’ diyor. Madem böyle bir şey var, vergimi alın. Dün gece saat 12.30’da zabıta gelip bir saat boyunca bizimle uğraştı, tehdit etti.

Kürtçe müzik çok talep görüyor. İnsanlar ilgi gösteriyor. Bir bahaneyle engel olmaya çalışıyorlar. Turistler çok seviyor. Bir köşede Türkçe veya başka bir dilden müzik çalındığı zaman kimse ilgi göstermiyor ama Kürtçe olduğu zaman herkes toplanıyor, halay çekiyor, yoğun ilgi gösteriyor."

''SİZİ BURADA İSTEMİYORUZ' DEDİLER'

Zendo, son olarak, "'Sizi burada istemiyoruz' dediler. Biz de anlamadık. Emniyete şikâyet ettik. Emniyet, ‘Bizim için sıkıntı yok. Zabıta bizi buraya gönderiyor. Emir gelmediği sürece bir şey demiyoruz’ diyor. Son zamanlarda polis bize karışmıyor. Zabıta bizi engellemeye çalışıyor. Zabıtalar ve polisler, siyasi partiler sizi oyuna getiriyorlar diyor" diye konuştu. 

Kaynak: DUVAR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.