Kürtçe öğretmenleri: Bölüm var, ataması yok

Kürtçe öğretmenleri: Bölüm var, ataması yok

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi Sözcüsü Mehmet Ay, devletin tek dilli eğitimden vazgeçmeden sorunun çözülemeyeceğini belirtti.

A+A-

AKP iktidarı tarafından sonlandırılan Çözüm Sürecinde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü, her yıl çok sayıda mezun vermesine rağmen diğer bölümler gibi atama engellerine maruz kalan alanlardan biri. Kürtçe tezlerin de yasaklandığı bölüme ilgi azalırken, mezun da “atama” sorunu yaşıyor.

2012-2013 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldı. Ardından da Muş Alparslan ve Bingöl üniversitelerinde bu bölüm açıldı. Son verilere göre, bölüm ilk açıldığından bugüne kadar mezun olan bin 500 kişiden 112’si atandı. 2020 yılında ise sadece 2 atama yapıldı.

 Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi Sözcüsü Mehmet Ay, Kürtçe öğretmenlerinin atanmamasını devletin “tek dilli” politikasına bağladı.

SADECE 2 ÖĞRETMEN ATANDI

Mezopotamya Ajansı’ndan Zeynep Durgut’un haberine göre Kürt diline yönelik yaklaşımın Kürt dili öğretmenlerinin atanmamasından belli olduğunu söyleyen Ay, “Her yıl Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 100 ile 120 öğrenci mezun oluyor. Bunların arasında hem Kirmançkî hem de Kurmancî var. Bu yıl sadece 2 atama yapıldı. 2012 yılından beri bin 500 mezun arasından sadece 150 atama yapıldı. Mezun olan birçok kişi, atanmadığından bölümlerini değiştirmek zorunda kaldı. Çok sayıda kişi Türkçe bölümüne geçiş yaptı. Hala çok sayıda kişi atanmayı bekliyor. Okullarda Kürtçe ders olarak verilmiyor. Bazen seçmeli ders olarak veriliyor. O da okulun izni gerekiyor. Bazen de velilerin isteğiyle açılıyor. 5’inci sınıftan 8’inci sınıfa kadar aileler Kurmancî ve Kirmançkî derslerini seçebilirler. Ama bir okulda Kürtçe ders verilmesi için 10’dan fazla öğrencinin seçmesi gerekir. Burada sorumluluk ailelere düşüyor. Aileler seçmediği zaman Milli Eğitim Bakanlığı da ders açmıyor. Zaten az kontenjan veriyor, durum böyle olunca da daha az veriyor” dedi.

 ‘EĞİTİM SİSTEMİ TEK DİLLİ, ÇOCUKLAR 2-3 DİL ÖĞRENDİKLERİNDE ZİHİNLERİ DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR’

 Kürtçeye yönelik yaklaşıma dikkat çeken Mehmet Ay, şunları söyledi:

“Yüzde 90 devletin elinde. İlk önce devletin tek dilli politikalarından vazgeçmesi gerekiyor. Türkiye’deki eğitim sistemine baktığımızda tek dil üzerine kurulduğunu görüyoruz. Bu sistem ileride öğrenciler için problem oluyor. Okullarda sadece tek bir dil öğretildiği için öğrenciler başka dillerde araştırma yapamıyor. Bu da gelecek için tehlikelidir. Çocuklar 2 ya da 3 dil öğrendiklerinde zihinleri daha fazla çalışıyor ve sürekli zinde kalıyorlar. Kürt çocukları da 7 yaşına kadar Kürtçe konuşuyorlar fakat okula başladıklarında karşılarına başka bir dil çıkıyor. Bu da psikolojik sorunları beraberinde getiriyor. İçlerine kapanıyorlar ve sorunlarını tam olarak dile getiremiyorlar. Ancak eğitim çok dilli olunca böyle bir durum yaşamazlar. Sadece seçmeli dersle çocuklara bir şey veremezsiniz. Onlar da bir şey alamaz. Şu anki müfredat sınırlıdır.”

KÜRTÇE TEZ YASAĞI

Kürtçe tez yazımının yasak olmasına da değinen Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi Sözcüsü Mehmet Ay, şunları kaydetti: “Kürt Dili Bölümü açıldığı tarihten beri YÖK (Yükseköğretim Kurulu) sisteminde kabul görmemiştir. Bir tez yazdığınızda Kürtçe değil, Türkçe yazmak zorundasınız. Uluslararası tez sisteminde Kürtçe tezler hala yok. Bu nedenle her yıl onlarca tez hazırlanıyor ancak YÖK bunları kabul etmiyor ve Türkçe hazırlanıyor. Kürtçe bölümler okuyup mezun oluyoruz ama başka bir dilde tez hazırlıyoruz. Kürtçe öğretmenleri olarak YÖK’ün bu yanlıştan dönmesini istiyoruz. Nasıl ki Milli Eğitim Bakanlığına çok dilli eğitim sistemine geçiş çağrısı yapıyorsak, YÖK’e de Kürtçe tezlerinin önünü açma çağrısı yapıyoruz.”

‘ÇOK DİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNE GEÇİLMELİ’

Mehmet Ay, kolej ve kreşlerin de müfredatlarına Kürtçe dersleri yerleştirmesi gerektiğine dikkat çekerek, hukuki açıdan da önlerinde herhangi bir engelin olmadığını söyledi. Ay, “Özellikle bölgedeki kreş ve kolejler Kürtçe dersler vermeli. Kolejlerin bu yükün altına girip, çok dilli eğitim sistemine geçmesi gerekir” diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.