Kürtçe için imza kampanyası startı verildi

Kürtçe için imza kampanyası startı verildi

.

A+A-

Dil konusunda çalışmalar yürüten Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamında Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması talebiyle Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki bir otelde imza kampanyası başlattı.

Kampanyanın startına dil dernekleri, Kürt dili üzerinde çalışma yürüten dil bilimciler ve yazarlar ile Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa  Özçelik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de katıldı.

adsiz-tasarim-1-001.jpg

PAK Gn. Bşk MUSTAFA ÖZÇELİK ‘MİLYONLARIN KAMPANYASI OLMALI’

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa  Özçelik, ilk olarak devletin Kürtçe’ye olan yasaklı ve yok sayan tavrına dikkat çekti. Meclis’te parlamenterlerin Kürtçenin yok hükmündeymiş gibi ve bilinmeyen bir dil olarak görüldüğüne dikkat çeken Özçelik, şöyle konuştu:  “Kürtçe’ye ilişkin attığımız adım ve yüklediğimiz anlam çok büyük. Ne kadar parti, sivil toplum örgütü varsa bu kampanyaya destek vermeli, bu kampanyamız milyonların kampanyası olmalı.  Bu kampanyaya ilişkin kimsenin şartı olmamalı, kampanya ile sesimizi dünyaya ulaştırabiliriz. Kürt dilini günlük konuşma diline ve esas diline dönüştürmeliyiz. Kürt halkının torunları da Kürtçeyi bilmeli ve Kürt dili bu kampanya ile gerçek yerini bulmal. Bu kampanyaya ilişkin kimsenin şartı olmamalı, kampanya ile sesimizi dünyaya ulaştırabiliriz. Kürt dilini günlük konuşma diline ve esas diline dönüştürmeliyiz. Kürt halkının torunları da Kürtçeyi bilmeli ve Kürt dili bu kampanya ile gerçek yerini bulmalı.” 

İmza kampanyası için 21 Şubat Komisyonu adına ilk olarak Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri kısa bir konuşma yaptı.

Cizîrî, 21 Şubat’ın tüm dünyada kutlandığına dikkat çekerek Kürt halkının 21 Şubatı diğer halklara oranla daha fazla coşkulu kutladığını aktardı. Cizîrî, “Özelikle biz Kürtler dili daha statü sahibi olmamış onlar bu güne sahip çıktı. Bir İngiliz’in ya da bir Almanın bizim gibi coşkulu ve yürekten bu günü kutladıklarına inanmıyorum. Sizinle bir şey paylaşmak istiyorum dün İsveç Cumhuriyeti, onlarda orda bizden daha önce kampanyayı başlattılar. 20 İsveçli milletvekili özel olarak ‘Kürtçe eğitim dili olsun’ dediler. Onun için kampanyayı imzaladılar. Buda çok iyi bir başlangıç oldu hem bizim için hem kampanyamız için inanıyorum ki kampanyamız başka yerlerde de dağılacak” ifadelerini kullandı.   

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar,  Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı yardımcısı Bayram Bozyel, Azadi Hareketi Sözcüsü Ayettulah Aşiti,  Kürt Demokratlar Platformu - Bakûr (PDK-Bakûr) Başkanı Sertaç Bucak, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek birer konuşma yaptılar

MASKELER DAĞITILDI

İmza kampanyasının ardından, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın da olduğu grup, Demir Otel'den Balıkçılar Meydanına kadar yürüdü.  Yürüyüş güzergahında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Halk kitleyi alkış ve zılgıtlarla karşıladı.  Grup, yurttaşların ve esnafların dil gününü kutlayarak, Kürtçe yazılı maskeleri dağıttı. Ardından Ulu Cami meydanına gelen kitleye hitaben Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa  Özçelik ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar birer konuşma yaptılar.

Etkinlik, Kürtçe yazılı maske dağıtımının ardından son buldu. 

 

adsiz-tasarim-2-001.jpgplatform-001.jpg1-006.jpegwhatsapp-image-2021-02-22-at-13-57-06.jpegwhatsapp-image-2021-02-22-at-13-57-06-1.jpegwhatsapp-image-2021-02-22-at-13-57-07.jpegwhatsapp-image-2021-02-22-at-13-57-07-1.jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.