"Kürtçe 20 milyon vatandaşın anadilidir"

"Kürtçe 20 milyon vatandaşın anadilidir"

.

A+A-

Sunduğu programa telefonla bağlanan kişinin Kürtçe konuşmasını "Burası Türkiye Cumhuriyeti" diyerek engelleyen Didem Arslan Yılmaz’a siyasi partilerden tepki geldi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz,“Bütün dillerin üstündeki dil gönül dilidir” derken, CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel de,“Kürtçe 20 milyon vatandaşın anadilidir” ifadesinde bulundu. HDP’li vekille sosyal medyada tepkilerini dile getirirken, Gelecek Partisi, “İyi ki Kürtçe var” dedi. Bu duruma sessiz kalmayan DEVA Partisi de, “Kürtçe aziz bir dildir” diyerek Kürtçeye sahip çıktı.

Sunduğu programa telefonla bağlanan kişinin Kürtçe konuşmasını "Burası Türkiye Cumhuriyeti" diyerek engelleyen Didem Arslan Yılmaz’a tepkiler çığ gibi büyüyor.AK Parti, CHPHDPDEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nden tepkiler geldi.

Sunucu Didem Arslan sunduğu programda Kürtçe konuşan kişiyi hattan aldı. Arslan’ın “Doğru düzgün Türkçe konuşsun, burası Türkiye Cumhuriyeti” sözleri tepki çekti.

Sosyal medya kullanıcıları #haddinibildidemarslan etiketi ile duruma tepki koydu. Yılmaz, tepkilerden sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Etnik ayrım yaptığımı söylemek tamamen gülünç" yanıtı de tepkiye neden oldu.

Van Barosu’ndan suç duyurusu

Bu duruma sessiz kalmayan Van Barosu da Didem Arslan Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulundu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, Yılmaz'ın “nefret suçu" ve “alenen aşağılama” suçu işlediği belirtildi.

Siyasi parti temsilcilerinin tepkileri şöyle:

AK Parti: Bütün dillerin üstündeki dil gönül dilidir

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Mesele bir kaç kelime Kürtçe bilip bilmemek değil, mesele insanlara ve anadillerine saygılı olmayı bilmek. Diller sadece onları konuşanların değil bütün insanlığın değeri ve zenginliğidir. Bütün dillerin üstündeki dil ise gönül dilidir” ifadelerini kullandı.

CHP: Kürtçe 20 milyon vatandaşın anadilidir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel de, “Kürtçe 721.599 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu. Böylesi gelişmiş ve geçmişi milattan önceki yıllara dayanan zengin bir dilin bilinmeyen veya doğu dili olarak lanse edilmesini Cumhuriyet Halk Partisi olarak kabul etmiyoruz. Biz Kürt sorunun çözümü ile birlikte, Kürtçenin her alanda kullanılmasının yanı sıra anadilde eğitim üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Kürtçe 20 milyon vatandaşın anadilidir”

HDP’li vekillerden tepki

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, “Bu Kürtçeye düşmanlıktı!” derken, HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Mecliste "x", cezaevinde "anlaşılamayan dil" denilerek soruşturma konusu oluyor, televizyonda "kesinlikle olmaz" diyorlar.  Kürtçe binlerce yıldır baskılara rağmen yaşıyor; ne tutanaklarınız, ne yasaklarınız bu kadim dilde çizik bile bırakamaz” diye belirtti.

Gelecek Partisi: İyi ki Kürtçe var

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun danışmanı İlhami Işık, “55 yıl önce de "doğru düzgün Türkçe konuş " diye öğretmenlerimden yediğim tokat ve dayakları bana tekrar hatırlattığınız için teşekkür ederim Didem hanım. İyi ki Kürtçe var” dedi.

DEVA Partisi: Kürtçe aziz bir dildir

Kürtçeye karşı gösterilen tahammülsüzlüğe karşı sessiz kalmayan Demokratik ve Atılım Partisi il ve ilçe başkanları da tepkilerini dile getirdiler.

Yapılan bu saygısızlığın ilk olmadığını belirten DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Avukat Cihan Ülsen, “Didem Arslan, Sivas Koçgirili Kürt Alevi bir Anne ve Babanın kızı. ‘Irkçılık’ gibi bir itham abartılı olmuş sanki. Kürtçeye verdiği bu anlaşılmaz tepkiyi, büyük bir şaşkınlıkla karşıladım. Türkiye Cumhuriyetinde Kürtler de yaşıyor ve o Kürtlerin anadili Kürtçedir. Bunu Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkes açık ne net olarak bilir bu ülkede 20 milyona yakın Kürt vardır. İnsanların anadilini sorgulamak, Anadili ile konuştuğu için konuşma hakkını ellinden almak kimsenin haddine değildir. Zazaca’da bir söz vardır,“Her Çiçek Kendi kökü üzerinde biter” kabul etseniz de etmezseniz de Kürtçe Aziz bir dildir ve Türkçenin yaması asla değildir” dedi.

DEVA Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Eczacı Erdal Akildiz, “Herkes ana dilini özgürce konuşma hakkına sahiptir” derken, DEVA Partisi Sur İlçe Başkanı İş adamı SadrettinTosunlu,“Kürtçeyi yok sayamazsınız” tepkisinde bulundu.

Ayrıca DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Genel Başkan Ali Babacan’ın baş danışmanı olan Ali İhsan Merdanoğlu da bir insanın anadilinin annesinin ak sütü gibi helal olduğuna dikkat çekerek, anadilin doğal temel bir hak olduğunu söyledi.

Kaynak / Güneydoğu Ekspres 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.