Kürt yazar Zeynel Abidin Han yaşamını yitirdi

Kürt yazar Zeynel Abidin Han yaşamını yitirdi

Kürt yazar ve siyasetçi Zeynel Abidin Han, Almanya’nın başkenti Berlin’de hayatını kaybetti.

A+A-

Haber Merkezi - Zeynel Abidin Han, Almanya’nın Berlin kentinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

“Ey serxwebûn”, “Siya Çûyinê”, “Bagera Nergizan” ve “Stran digotin”  gibi ondan fazla kitabın yazarı olan Han, uzun yıllar Kürt siyaseti içinde mücadele etti.

Muş’un Varto ilçesinin Qilçix(Aydınpınar) köyünde 1961 yılında dünyaya gelen Han, Kürt meselesindeki görüşleri nedeniyle Türkiye’de uzun süre hapis yattı.

1985-89 yılları arasında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünden mezun olan  Zeynel Abidin Han, siyasi baskılar nedeniyle Almanya’ya göç etmek zorunda kaldı.

Zeynel Abidin Han'ın Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmancki (Zazakî) ile Türkçe dillerinde çok sayıda kitapları ve çevireleri bulunuyordu.

Han, 2003-2007 tarihleri arasında Berlin’de kurulan Evra Yayınevi’nin uzun süre editörlüğünü yaptı. Evar Yayınevi, çok sayıda Kürt eserin basılmasına ön ayak oldu.

Zeynel Abidin Han’ın oğlu Gazîn Onur Han 2007 yılında  Han Yayınevini kurdu.  Zeynel Abidin Han oğlunun kurduğu yayınevinin editörlüğünü yaparak, çok sayıda Kürtçe kitap basılmasına yardımcı olmuş,  Kürt dili ve edebiyatına büyük katkıda bulunmuştu.

Zeynel Abidin Han, 2015 tarihinden itibaren Xwenasê dergisinin editörlüğünü yapıyordu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler