‘Kürt siyasetçilerin gözaltına alınmasının nedeni göz korkutmak’

‘Kürt siyasetçilerin gözaltına alınmasının nedeni göz korkutmak’

.

A+A-

 PSK Genel Başkan Yardımcısı Hasan Dağtekin, Bayram Bozyel’in PKK ile hiçbir ilişkisinin olmadığının bilindiğini, buna rağmen gözaltına alındığını söyledi. HDP Parti Meclisi Üyesi Avukat Serhat Eren de, Diyarbakır’daki gözaltı operasyonunu “zorlama ve toplama” olarak nitelendirdi.

8 Kasım'da sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında 14 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel de bulunuyor.

Yine Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri, bazı sivil toplum örgütü yöneticileri ve Barış Anneleri üyeleri de gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

PSK’li Dağtekin: Onlar da iyi biliyor ki Bozyel’in PKK ile hiçbir alakası yok

Konu hakkında Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı’ya konuşan PSK Genel Başkan Yardımcısı Hasan Dağtekin sabah saatlerinde Bozyel’i görmeye gittiğini, ancak müvekkili ile 24 saat görüşemeyeceğinin kendisine tebliğ edildiğini söyledi.

“Bu durum hukuka aykırı ancak yasalarda var. 2016’da bu maddeyi yasaya eklediler” diyen Dağtekin, “Ancak bu süre zarfında ifadelerinin de alınmaması gerekiyor. Çünkü ifade avukatın huzurunda olmalı” dedi.

Dağtekin, “Dosyaya ulaşmadık, dosya hakkında gizlilik kararı var. Ancak ifadeler ortaya çıktığında Bozyel’in neden gözaltına alındığını anlayacağız.  Ancak basında yazıldığı kadarıyla PKK ile bağlantılandırılıyor ki bu çok büyük bir töhmet. Onlar da kamuoyu da çok iyi biliyor ki Bayram Bozyel’in PKK ile hiçbir alakası yok. Bayram Bozyel aydın, yazar bir şahsiyet ve bu sürece eleştirel yaklaşan biri. PSK gibi bir partide Genel Başkan Yardımcılığı yapıyor ve partimiz de 2016’dan beri yasal faaliyetlerini yürütüyor” ifadelerini kullandı.

Son 10 yıldır gözaltına alınan gerek aydın, gerek gazeteci ve gerekse de diğer parti üye ve yöneticilerinin gözaltına alındıklarında bağlı oldukları kurum ve örgütlerin programına göre yargılanmadığını söyleyen Dağtekin, “Hepsini PKK/KCK torbasına katıyorlar, ya bu örgütlere üye olduklarını ya da propagandasını yaptıklarını söylüyorlar” dedi.

Bayram Bozyel’in evine giden polislerin evde arama yaptıklarını, bazı kitaplara el koyduklarını anlatan Dağtekin, “Gerçekten bu utanç verici bir durum. Son 2-3 yıldır Kürt siyasetçi ve aydınlara karşı böyle bir muamele uygulanıyor. Daha önce böyle bir durum olduğunda şahıslar ifadeye çağırılıyordu. İfadeden sonra ya beraat ya da başka karar veriliyordu. Ancak son yıllarda şafak vaktinde evleri basıyorlar, aileleri rahatsız ediyorlar ki bu kişilerin hepsinin de evi ve adresi belli” şeklinde konuştu.

Dağtekin, operasyonun amacını “göz korkutmak” olarak nitelendirdi.

HDP’li avukat Eren: Bu bir zorlama, toplama operasyonu

HDP Parti Meclisi Üyesi Avukat Serhat Eren de, gözaltına alınanların savcılık ve mahkeme kararı ile avukatlarıyla da görüşmelerinin yasaklandığını söyledi.

Eren, “Gözaltına alınanlar hakkında hazırlanan dava dosyalarına da yasak getirilmiş. Bu yüzden neden ve hangi gerekçe ile tutuklandıklarını bilemiyoruz” dedi.

Basında söz konusu kişilerin “PKK'nin şehir yapılanması” gerekçesi ile gözaltına alındıklarının yazıldığını hatırlatan Eren, “Türkiye’de, Diyarbakır’da, Kürdistan’da kimi gözaltına alırlarsa PKK gerekçesi ile gözaltına alındığı belirtiliyor. Bir yerde bir basın açıklamasına katılan da örgüt üyesi olarak suçlanıyor, bir sivil toplum örgütü üyesi olan da aynı şekilde. Bu bir toplama, zorlama operasyonudur” dedi.

HDP’nin önümüzdeki dönemde Diyarbakır’da il kongresini yapmayı planladığını belirten Serhat Eren, “Bu operasyonun amacı kongrenin zayıf geçmesini sağlamak, siyasetçilerin Diyarbakır il yönetimine katılmasını engellemek ve kongrenin ardından HDP içerisinde yer alacak olan isimlerin doğru düzgün çalışma yürütmesini engellemektir” ifadelerini kullandı.

Avukat Serhat Eren, gözaltına alınanlar hakkında hazırlanan soruşturma dosyasının ise yeni olduğu bilgisini paylaştı.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.