Kürt partiler Bağdat’a 24 kadın vekil gönderdi

Kürt partiler Bağdat’a 24 kadın vekil gönderdi

.

A+A-

Irak Parlamentosu seçimlerinde Kürt partiler Erbil, Süleymaniye ve Duhok’tan 17, Musul, Kerkük ve Hanekin’den de 7 kadın vekil çıkarmayı başardı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun açıkladığı ilk rakamlara göre, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim’de gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Kürt partiler toplamda 61 sandalye kazandı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 32, Kürdistan Yurseverler Birliği (KYB) 15, Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwe) 9, İslami Birlik (Yekgırtu) 4 ve Adalet Toplumu (Komel) de 1 sandalye almayı garantiledi.

Yeni düzenlemeye göre 83 bölgeye ayrılan Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde her bölgede bir sandalye kadın kotasına ayrılmıştı.

Erbil, Süleymaniye ve Duhok’taki seçimlerde 17, Musul, Kerkük ve Hanekin’den de 7 kadın milletvekili seçildi.

Toplamda KDP’nin 10, KYB’nin 9 ve Yeni Nesil Hareketi’nin 5 kadın milletvekili bulunuyor.  

Kürdistan Bölgesi’ndeki kentlerden seçilen kadınların 12’si kota olmadan, aldıkları oylarla parlamentoya girmeyi başarırken 5 kadın da kotadan milletvekili olmaya hak kazandı.

Kürdistan Bölgesi’nden 17 kadın vekil

Dört bölgeye ayrılan başkent Erbil’de 6 kadın milletvekili seçildi. Bu vekillerin dördü oy çoğunluğu, ikisi ise kotadan çıkmayı başardı.

Erbil’in kadın vekilleri şunlar:

KDP’den Cuwan Abdullah,  Nehle Kadır ve Leyla Ekrem Said, Yeni Nesil’den Wezire Ahmed ve Viyan Abdulaziz ile KYB’den Kurdo Ömer.

Beş bölgeye ayrılan Süleymaniye ve Halepçe’de ise 7 kadın aday milletvekili seçildi. Bağdat’ta KYB’yi 4, Yeni Nesil’i 3 Süleymaniyeli kadın vekil temsil edecek.

Süleymaniye’nin kadın vekilleri şunlar:

KYB’den Nermin Maruf, Çıro Hama Şerif, Bedriye Hüseyin Aziz ve Sırwa Muhammed Reşid.

Yeni Nesil Hareketi’nden Bedriye İbrahim Reşid, Ariyan Aziz Ahmet ve Sırwa Abdulwahid.

Üç seçim bölgesine ayrılan Duhok’ta da 4 kadın milletvekili çıktı. Bu kenntte sadece bir kadın kotadan seçildi. Duhok’taki tüm kadın vekiller ise KDP’den.

Duhoklu kadın vekiller şunlar:

Evin Selim, Zozan Ali, İman Abdulrezak ve Viyan Sabri.

Kürdistani bölgelerden 7 kadın vekil

Toplam 8 bölgeye ayrılan Musul’da KDP 9 vekil çıkarırken Kürdistan İttifakı da 2 sandalye kazandı. Seçimi kazanan vekillerden dördü ise kadın.

KDP’den Kavin Sait Muhammet ve Viyan Dexil, KYB ile Değişim Hareketi’nin (Goran) kurduğu Kürdistan İttifakı’ndan da Ehlam İhsan Ramazan ve Ronze Ziyad meclise girmeyi başardı.

Üç seçim bölgesine ayrılan Kerkük’te KYB’nin adayı Dilan Gaffur ve KDP’nin adayı Necva Hamit Kakeyi seçimleri kazandı.

KYB’nin Diyala 4’üncü bölge olan Hanekin’deki adayı Sozan Hüseyin Mansur da milletvekili olmaya hak kazandı.

Seçime bağımsız giren Kürt kadın aday kazandı

Öte yandan Irak’ın Selahaddin vilayetinde seçimlere bağımsız olarak giren Kürt kadın aday Naske Mehdi Garib de kadın kotasından milletvekili oldu.

Komisyonun açıkladığı resmi olmayan sonuçlarına göre, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden 329 sandalyeli parlamentoya giren kadın adayların sayısı ise 97 oldu.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.