Kürt öğrenciye İsveç'te kraliyet özel ödülü

Kürt öğrenciye İsveç'te kraliyet özel ödülü

18 yaşındaki Halepçeli Rawand Şaho Halbjayi, İsveç'te yaptığı biyoloji araştırmasındaki başarısından dolayı “Kraliyet Hanedanı” ödülüne layık görüldü.

A+A-

18 yaşındaki Halepçeli Rawand Şaho Halbjayi, İsveç'te yaptığı biyoloji araştırmasındaki başarısından dolayı “Kraliyet Hanedanı” ödülüne layık görüldü.

Yurtdışında yaşayan Kürtlerin başarısı giderek katlanıyor. Halepçeli genç Rawand Şaho ailesiyle birlikte İsveç’te yaşayan Kürt kökenli bir genç. Katıldığı lise sınavlarında ülke genelinde en yüksek puanı alan Şaho bu yıl “Kraliyet Hanedanı” ödülüne layık görüldü.


Rûdaw’a konuşan Rawand’ın babası Şaho Halabjayi, çocuklarının geleceği için kendi hayallerinden vazgeçtiğini dile getirerek, “En büyük hayalim İsveç’e gidip okumaya devam etmekti. Kendi ülkemde iki yıl tıp okul okudum. Burada okulun devamını getiremediğim için orada okumaya karar verdim. Bunu yapak için de işten ayrılmam ve aynı zamanda çocuklarımın eğitiminden de vazgeçmem gerekiyordu. Fakat ben onları geleceği için kendi hayallerimden vazgeçtim. Onlar şimdi sadece bizim için değil bütün Kürtler için gurur kaynağı oldu” dedi.

Daha önce 2015 yılında aynı ailenin büyük kızı olan Sima Şaho Halabjayi de “Kraliyet Hanedanı” ödülünü almıştı.


Rawand ve Sima’nın annesi Gulzar Tofik, çocukları ile gurur duyduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

 
“Haberi alınca çok mutlu oldum. Kürdistan şartlarında babasıyla birlikte çocuklarımız başarılı olsun diye çok uğraştık. Yılların emeğini bu şekilde aldık. Şuan yaşlarının 18 ila 20 olduğunu görüyoruz, bu bizim için mutluluk kaynağı. Yıllar önce ektiğimiz tohumların bu gün birer güzel meyve olarak yetiştiğini gördük. Bu bizim yetiştirildiğimiz en güzel meyvelerden biri oldu.”

Kardeşinin de kendisi gibi İsveç Kraliyet Hanedanı Ödülünü alması ailenin sevincini ikiye katladığını dile getiren Sima Şaho Halabjayi de, “Şuan İsveç’te tıp okuyorum. İki hafta sonra 5’inci sınıfa başlayacağım. Üniversitede hem öğrenciyim hem de asistan olarak görev yapıyorum. Başarılarımdan dolayı hocalarım asistan olarak çalışmamı istediler” diye konuştu.


Harvard Üniversitesinde 2 aylık eğitiminden sonra Süleymaniye’ye dönen Rawand Şaho, ailesi ve sevdikleri tarafından coşkuyla karşılandı.

Hislerini anlatan Rawand Şaho, “Çok mutluyum. İki ay Harvard Üniversitesinde eğitim aldım. Çok iyi bir üniversite, orada okumaya devam etmek istiyorum. Ancak orada okumanın maliyeti oldukça yüksek. Tıp okumak istiyorum. Araştırmalar yapıp insanlığa ve kendi milletime yardımcı olmak istiyorum. Eğitimimi tamamladıktan sonra ülkeme geri dönüp vatandaşlarımıza hizmet etmeyi amaçlıyorum” dedi.


Rawand başarılı bir öğrenci olmasının yanı sıra İsveç’te bir Kürt halay grubuna liderlik ediyor. Rawand’ın başarısı sadece okulla sınırlı değil. Başkanlık ettiği halay grubu şu ana kadar katıldıüı iki festivalde de birinci oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.