Kürt mülteci, gözünü İngiltere Güzeli tacına dikti

Kürt mülteci, gözünü İngiltere Güzeli tacına dikti

.

A+A-

İngiltere'ye mülteci olarak gelen genç bir Kürt kadın, memleketindeki insanların uğradığı adaletsizlikler hakkında farkındalık yaratmak umuduyla Miss England güzellik yarışmasında yarışıyor.

25 yaşındaki Roza Kurdo, 2001 yılında Saddam Hüseyin yönetiminin son yıllarında ailesiyle birlikte Irak Kürdistanı'ndan göç etmek zorunda kaldı.

Akrabaların küçük bir teknede Türkiye'den Yunanistan'a yaptığı tehlikeli bir yolculuktan sağ kurtulduğu dokuz aylık bir yolculuk, bir tırın arkasına saklanarak Birleşik Krallık'a ulaşmalarıyla sonuçlandı.

Londra'nın Harley Caddesi'ndeki bir tıbbi muayenehanede hemşire ve kan alma uzmanı olarak çalışan Bayan Kurdo, Miss England 2022 tacının tek hedefi olmadığını, aynı zamanda Kürt kardeşlerinin sesi olmak istediğini söyledi.

Küçük bir çocukken yaşadığı üzücü deneyimlere geri dönen Bayan Kurdo, The National'a yeni keşfettiği platformunu Irak, Türkiye ve Suriye'de acı çekmeye devam eden hemşehrilerinin ve kadınların durumuna ışık tutmak için kullanmaya kararlı olduğunu söyledi.

Roza Kurdo, 2022 İngiltere Güzeli olmayı umuyor. 

 

 ‘’Ülkesi olmayan en büyük millet’’

 

“Bu yarışmaya katılmaya karar verdim çünkü meydana gelen adaletsizlikler konusunda farkındalık yaratacak bir platforma sahip olmak istedim” dedi.

“Çoğu insanın bilmediği şeyler hakkında farkındalık yaratmak istiyorum.

“Pek çok insan, Kürt halkının kendi ülkesi olmayan en büyük millet olduğunun veya Kürt halkının 80'ler ve 90'lar gibi yakın bir tarihte Irak Kürdistanı'nda insanlık suçlarına, soykırıma, etnik temizliğe maruz kaldığından ve devam eden insanlık dışı olaylardan habersizdir.

“Bu vahşeti işleyen hükümetler bunları kabul bile etmiyorlar’’

“Bugün bile birçok insan neler olduğunu bilmiyor. Özellikle zor durumdaki insanlara, canları, özgürlükleri ve insani hakları için endişe duyanlara ulaşmak istiyorum.”

Ayrıca Tam zamanlı çalışmanın ve Miss England tacını giydirmek için kampanya yürütmenin yanı sıra, gelecek vadeden güzellik kraliçesi, hayatı hakkında bir kitap yazma sürecindedir.

Kürtler, Irak'taki en büyük etnik azınlık grubunu oluşturuyor ve sistematik ayrımcılığa maruz kalıyor.

İngiltere Güzeli yarışmasına katıldığından beri, Bayan Kurdo'nun insanları anavatanındakilerin katlandığı acılar hakkında eğitme misyonunu ilerletmesine yardımcı olmak için yeni kapılar açıldı. Kısa süre önce, Iraklı Kürtlerin kötü durumunu görüşmek üzere Irak Britanya İş Konseyi başkanı Barones Emma Nicholson ile görüşmek üzere onur konuğu olarak davet edildi. Kıdemli İngiliz politikacı, Irak'ta otuz yıldan fazla bir süredir hayırsever projeler üzerinde çalıştı.

Avrupa çapında bir mülteci olarak çalkantılı yolculuğuna dönüp baktığında Bayan Kurdo, ailesinin fedakarlıkları ve Birleşik Krallık'taki hayatı için minnettar olduğunu söyledi.

 

Birleşik Krallık'a vardıktan sonra, Kurdo, İngiltere'nin güneybatısındaki bir liman kenti olan Plymouth'a yerleşti ve kökleriyle güçlü bağlarını korurken İngiliz kültürüne adapte olmaya çalıştı.

"Güzeldi. Gerçekten çok güzel bir çocukluk geçirdim," diye hatırladı. “Çok sevgi dolu ebeveynlerim ve benden küçük iki harika erkek kardeşim var. Çocukluğum gerçekten kusursuzdu ve her şey için çok minnettarım.

“İngiltere'ye ilk geldiğimizde mülteciydik. Hala o döneme ait önemli bir anım var. Sığınmacı olduğumuz ve geri gönderilmekten korktuğumuz zamanları hatırlıyorum.’’

Roza Kurdo,4 yaşındayken ailesiyle birlikte Irak Kürdistanı'ndan göç etti.

Birçok insan [İngiltere'ye yolculuktan] sağ çıkamadı. Ben çok şanslı ve ayrıcalıklıyım. Zorluklar karşısında daha dirençli olmamı ve bu deneyimleri yaşadığım için daha bilinçli olmamı sağladı.

“Bütün şehirde tek Kürt kızıydım ve yaklaşık 5-6 yıldır iki Kürt aileden biriydik. [Şimdi] Her ikisine de sahip olabileceğimin çok daha farkındayım, Kürt-İngiliz olabilirsiniz ve her iki kültürü de sevebilirsiniz.”

Kurdo, 2016 yılında tıp alanında kariyer yapmak için Londra'ya taşındı ve iki yıl sonra ailesi başkentte ona katıldı.

Pazar günü Miss England'ın Londra bölgesel etabında yarışmacı arkadaşlarına katılacak ve burada ulusal finallerde şehri temsil etmek üzere bir kadın seçilecek.

"Pazar günkü sonuçlara bakılmaksızın, bu deneyimden zaten çok şey öğrendiğimi hissediyorum ve daha fazla genci bu tür deneyimleri denemeye teşvik edeceğim" dedi.

"Ben de kendimi koşulsuz sevmeyi öğrendim. Kendini takdir etmenin bedensel sevgiden daha derin olduğunu ve başkalarının görüşleriyle sarsılmaz olduğunu keşfettim.

"Dentakay ve Cetuem kozmetik ürünleri gibi Miss England sponsorları, diğer birçok başarılı kadınla tanışmamı sağladı ve dürüst olmak gerekirse, her yerde hoş bir deneyim oldu."

Sağda Roza Kurdo, annesi, babası ve iki erkek kardeşiyle birlikte.

 

The National

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.