Kürt diplomatın öncülük ettiği sergi BM'de

Kürt diplomatın öncülük ettiği sergi BM'de

Irak’ın Kenya Büyükelçisi Burhan Caf’ın öncülük ettiği, “Diplomatların Objektifinden Kenya” sergisi Birleşmiş Milletler’de (BM) sergilenecek.

A+A-

Haber Merkezi- 13 Haziran'da Kenya'nın başkenti Nairobi'de “Diplomatların Objektifinden Kenya” adlı sergi açıldı. Ülkede farklı kentlerde açılan sergi ayrıca 10 Aralık’ta BM binasında da 3 gün sergilenecek.

Serginin açılmasında öncülük eden Kürt diplomat Burhan Caf, diplomatların bulundukları ülkelerde sadece siyasi değil kültürel olarak da rol sahibi olabileceklerini söyledi.

Kenya’da yaklaşık 100 ila 120 diplomatın olduğunu belirten Caf, “Diplomatların Objektifinden Kenya” adlı sergisini Kenya Ulusal Müzesi’nde açtıklarını ve yaklaşık 600 ziyaretçinin hazır bulunduğunu kaydetti.

Irak’ın Yunanistan Büyükelçisi olduğunu dönemde bu fikrin temelini attığını belirten Burhan Caf, sözlerine şunları ekledi:

“Diplomat olarak görev yaptığım tüm ülkelerde bu projeyi hayata geçiriyorum. Bundaki amacımda görev yaptığım ülkede bir nevi köprü oluşturmaktır. Kürt diplomatların bulundukları ülkede ‘bizim de düşünce ve kültüre yönelik bir duruş ve bakışımız var’ mesajını vermektir. Bulunduğumuz ülkelerde sadece kokteyl ve resmi törenlere katılmanın yanı sıra kültürel projelere de öncülük edebileceğimiz mesajını vermek önemlidir.”

Diplomatların görev yaptıkları ülkelerde tecrübelerinin yanı sıra bulundukları ülkede tarafsız bir şekilde dikkatleri çeken olayları da objektiflerine yansıtabileceğini belirten Caf, “Muhakkak her ülkede olumsuz şeyler vardır ve oluyor. Ama bizim özellikle asıl amacımız bulunduğumuz ülkenin olumlu ve güzel yanlarını objektiflerle tanıklık etmek istiyoruz” dedi.

Kenya'nın başkenti Nairobi'den 15 Ocak’ta bir otele düzenlene terör saldırısından sonra ülkede yasın hakim olduğunu hatırlatan Kürt diplomat Caf, “Yaşanan üzücü olayların ardından bulunduğumuz şartlarda bu ülke için bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük ve bu projeyi burada da hayata geçirdik” diye konuştu.

“Kenya’da yaptığım bu son projem öncekilerine oranla daha farklıdır” diyen Burhan Caf, ifadelerine şunları ekledi:

“Yaptığımız bu serginin özellikle sosyal hizmetlere yönelik yapılması kararı aldık. Serginin geliri Kenya’daki 3 STK’ya verildi. STK’lardan biri yaşlılara yönelik hizmet, biri de sokak çocuklarına eğitim ve barınma hizmeti ve üçüncü ise Nicon’un sponsorluğunda ülkenin bir nüfuslu yoksul bir bölgesinde gençleri fotoğrafçılık dersi vererek gençleri fotoğraf ve kameraya aşina hale getirmek.”

Sergiye Kenya’daki 35 Büyükelçiliğin katıldığını belirten Caf, “Bunların arasında büyükelçiler, konsolosluk çalışanları ve diplomatlar vardı. Ayrıca Kenya’nın önde gelen iki fotoğrafçısı da yer aldı. Çok güzel bir ülke ve birçok doğal güzelliğin yanı sıra kültürel zenginliği de içinde barındırıyor” dedi.

Benzer bir projenin Erbil’de de hayata geçirmek istediğini belirten Caf, “Kürdistan da eşsiz doğal güzelliğiyle birlikte farklı kültürleri de içinde barındırıyor. Ve Kürdistan’daki diplomatlar da muhakkak geziyor ve dikkatlerini çeken manzaralar vardı” ifadelerini kullandı.

Burhan Caf, bir bucuk yıldır Irak’ın Kenya Büyükelçiliği’nin yanı sıra Afrika ülkeleri sorumlusu olarak görev yürütüyor.

Brüksel’de 10 yıl Kürdistan Bölgesi Temsilcisi olan Caf, 2010 yılında Irak’ın Yunanistan Büyükelçisi olarak atandı. 2012 yılında Irak’ın Kıbrıs ve Almanya Büyükelçisi oldu.

Kaynak: Rûdaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.