Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda Kürtçe tez yazımı yasaklandı

Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda Kürtçe tez yazımı yasaklandı

Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Kürtçe tez yazımını yasakladı. Üniversite, öğrencilerden tezlerini Türkçe yazmalarını istedi.

A+A-

Dicle Üniversitesi, Türkçe dışında yazılan tezlerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın iznine tabi olduğu gerekçesiyle Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Kürtçe tez yazmayı yasakladı. Öğrencilerden tezlerini Türkçe dilinde yazmaları istendi.

Edinilen bilgilere göre sadece tez yazım değil, bölümde verilen tüm derslerin dili Türkçe oldu. Üniversitede Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2011 yılında açılmıştı.

3-075.jpg

Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilen eski akademisyen ve yazar Selim Temo, Kürtçe tez yazımının yasaklandığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Temo sosyal medya hesabından paylaştığı notta şu ifadelere yer verdi, “10 yıldır Kürtçeye yönelik bu densiz yaklaşımı deşifre ediyorum. İşte yeni densizlik: Üniversitelerdeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde Kürt diliyle tez yazımı yasaklandı ve bütün derslerin dili Türkçe oldu. Yerli ve millî akademi böyle bir şey!” dedi.

Yasak kararını duyurduktan sonra açıklama yapan Selim Temo, master ve doktoraya yönelik yasaklayıcı tutumların bir süredir yoğunlaştığını belirtti. “Kürtçe derslerin dili, üniversite sistemlerinde Türkçe şeklinde gösterilmeye başlandı” diyen Temo şunları söyledi:

“Bu derslerden bir kısmı Kürtçe veriliyor. Ama resmiyette Türkçe gösteriliyor. Bunun için ise YÖK şöyle bir gerekçe sunuyor: ‘Türkiye’de Türkçe dışındaki dillerde ders verme izni YÖK’ten çıkar dolayısıyla YÖK’ün böyle bir izni yoktur ve bütün tezler Türkçe olacak’. Bugün Dicle Üniversitesi master ve doktora tezlerini Türkçe yazma zorunluluğu getirdi. Tezlerin Türkçe yazımı konusunda Dicle Üniversitesi’nin böyle bir uygulaması bir süredir vardı. Üniversitenin öğrencilere karşı ileri sürdüğü gerekçe YÖK’ün kararıdır. Kürtçe verilen dersler, okul siteleri ve YÖK sisteminde Türkçe şeklinde görünüyor.”

Türkiye’de Kürtçeye yönelik faşizan tutumlar bununla da sınırlı değil.

Mardin Artuklu Üniveritesi de geçen yıl Kürtçe tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimlerinin verildiği Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kapatma kararı almıştı.

Artuklu Üniversitesi’nde bazı Kürt akademisyenler KHK ile görevden uzaklaştırıldı ve Kürtçe yüksek lisans kontenjanları düşürülmüştü.

Yine HDP’li belediyelere atanan kayyımlar Kürtçeye karşı tutumları Kürtler arasında tepkilere neden olmuştu.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.