Kürt Dağı’nda çatışma: 25 asker ve örgüt üyesi öldü

Kürt Dağı’nda çatışma: 25 asker ve örgüt üyesi öldü

Suriye ordusu ile HTŞ mensupları arasında Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki Kürt Dağı olarak bilinen Cebel el-Ekrad ve çevresinde yaşanan çatışmalarda en az 25 kişinin öldüğü bildirildi.

A+A-

Suriye ordusu ve müttefiklerinin aylardır süren “kırılgan sakinliğin” ardından Lazkiye kırsalındaki Kürt Dağı’nı kontrol altına almak için harekete geçti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) aktardığı bilgilere göre rejim güçleri ile El Kaide’nin Suriye kolu olan Heyet Tahrir Şam’a bağlı Hurras ed-Din (Dinin Muhafızları) örgütü arasında Haddade Tepesi'nde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Gözlemevini kaynakları, HTŞ milislerinin 4 defa Suriye ordusunu püskürttüğünü ve çatışmalarda 15 Suriye askeri ile 10 HTŞ unsuru öldü.

Gözlemevi, 3 Ağustos’ta da bu bölgede yaşanan çatışmalar neticesinde rejim güçlerinden 12, HTŞ’den ise 6 kişinin öldüğü aktarmıştı.

İdlib'e bitişik dağdaki Haddade Tepesi, Halep-Lazkiye uluslararası karayoluna, Cisr al-Şugur’un batı kırsalındaki geniş alanlara ve M4 uluslararası yolundaki Bdama ve Al-Najiya köylerine bakan stratejik bir tepe konumunda.

SOHR, bugün akşama kadar da rejim güçlerinin bu tepeyi ele geçirmeye çalıştığını ve iki taraf arasında karşılıklı topçu ve roket ateşi olduğunu aktardı.

Lazkiye'nin kuzeydoğu kırsalında yer alan Kıbeyni-Haddade hattı, İdlib'in güneybatı kısmı ile Lazkiye'nin Kürt Dağı'nı birbirine bağlıyor.

Söz konusu hat, Kürt Dağı bölgesinin İdlib ile bağlantı yollarını gören hakim noktalar da barındırıyor.

6 Mart'tan bu yana, Türkiye ile Rusya arasında Moskova’da imzalanan ateşkes anlaşması bulunmasına rağmen, Birleşmiş Milletler'e (BM) göre üç ay boyunca rejim güçlerinin Rus desteği ile başlattığı büyük çaplı bir saldırılar gerçekleşti.

Gözlemevine göre ateşkes, en sonuncusu İdlib’de bir aileden üç sivilin hayatını kaybettiği ihlallere rağmen büyük ölçüde korundu.

Suriye’de 2011 yılından bu yana Suriye 280 bini aşkın ölüme yol açan çatışmalara tanıklık ederken, ülke içinde ve dışında milyonlarca insanın yerlerinden edildi.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.