Kürt askerin cenazesi 36 yıl sonra ailesine verildi, cebinde radyosu vardı

Kürt askerin cenazesi 36 yıl sonra ailesine verildi, cebinde radyosu vardı

.

A+A-

İran-Irak savaşında hayatını kaybeden Kerküklü Haşim Aziz Nadir adlı Kürt askerin kemikleri 35 yıl sonra ailesine teslim edildi. Askerin üzerinde, evden ayrılırken yanında götürdüğü radyo çıktı.

İran ile Irak arasında 8 yıl süren kanlı ve galipsiz savaşın üzerinden 42 yıl geçti. 1980-88 yılları arasında yaşanan savaş 1 milyondan fazla insanın canına mal oldu. Savaş, sınır bölgelerinde yer aldığı için Güney Kürdistan ile Rojhılat’ta (Doğu Kürdistan) büyük tahribatlara neden oldu.

Irak ve İran ordusunda ne kadar Kürt askerin yer aldığı ve kaç kişinin öldüğü hiç öğrenilemedi. Kerküklü Haşim Aziz Nadir, mecburi askerlik yasası ile Irak ordusuna alınan ve savaşta hayatını kaybeden sayısı askerlerden biriydi.

Kerkük’ün Qutan köyünde yaşayan Haşim Aziz Nadir, 1986’da askere alındı. Nadir aynı yıl savaş cephesinde kayboldu ve ailesi kendisinden bir daha haber alamadı.

Aradan 36 yıl geçtikten sonra, Kürt askerin cenazesi İran tarafından Irak’a iade edilen asker cenazelerinin içerisinden çıktı. Kemiklerini ve üzerindeki eşyaları teslim alan ailesi, Kerkük’teki Rehimawa Mezarlığında toprağa verdi.

Radyoyu kendisi ile götürdü

Kendisinden bir yaş küçük olan kardeşi Naci Aziz Nadir, on yılı aşkın bir süredir kardeşinin akıbetini öğrenmek için çabaladığını anlattı.

Rûdaw’a konuşan Naci Aziz Nadir, ağabeyinin evden ayrılırken haberleri takip etmek için evdeki küçük radyoyu da yanında götürdüğünü, aynı radyonun kendilerine teslim edilen naaşın üzerinde çıktığını söyledi.

Nadir, “Kardeşimiz çok sorduk. İran’a gidip sorduk. Bize, cenazesinin İranlı askerlerin cenazesi karşılığında Irak hükumetine teslim ettiklerini söylediler. Üzerinde bulunan künyesinde adı yazıyordu. Evden götürdüğü radyo da cebinde duruyordu” dedi.

Kürt askerin cenazesi, İran hükumetinin Irak’a iade ettiği ve hala Zubeyr ilçesinde tutulan 629 askere ait cenazelerin içerisinde bulundu.

Irak Kızılayı ve İnsan Hakları Örgütü, diğer cenazelerin kimliklerinin tespit edilmesi ve ailelerine iade edilmesi için çalışıyor.

Daha önce de taziyesi kurulmuştu

Haşim Aziz Nadir’in ailesi, daha önce çocuklarının savaşta öldüğüne kanaat getirerek taziye kurmuştu. Babası Aziz Nadir, 2007 yılında en büyük arzusu olan oğlunu göremeden hayata veda etmişti.

Ailesi, evlatları için Kerkük’te ikinci defa taziye kurdu.

Rûdaw’a konuşan ablası Gulihan Aziz, “Son defa izne geldiğinde askerlik yaptığı yerin çok tehlikeli olduğunu söyledi. Hakkınızı helal edin dedi. Giderken sokağın başına kadar onunla gitmemizi istedi. Gitti ve bir daha dönmedi. Biz de 1987 yılında sürgün edildik” dedi.

Haşim, Irak ordusu için savaşırken hayatını kaybettiğinde 22 yaşındaydı. Qutan köyünde yaşayan ailesi ise, sırf Kürt oldukları için, bir yıl sonra, 1987 yılında Baas rejimi tarafından köyünden çıkarılarak sürgün edildi.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.