Küresel araştırma: Maske takmak Covid-19’a yakalanma riskini yüzde 53 azaltıyor

Küresel araştırma: Maske takmak Covid-19’a yakalanma riskini yüzde 53 azaltıyor

.

A+A-

Yapılan geniş kapsamlı bir araştırmaya göre, maske takıldığında yeni tip coronavirüs (Covid-19) bulaşma oranı yüzde 53 azalıyor. 

Avustralya, Yeni Zelanda,  İngiltere ve Çin'deki halk sağlığı uzmanları tarafından yürütülen yeni araştırma, maske takmanın Covid-19  bulaşma oranını önemli ölçüde azaltabileceğini buldu.

British Medical Journal adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma, maske takmanın Covid-19’a yakalanma olasılığını yüzde 53 oranında azalttığını koydu.

Çalışmanın yazarları, "Bu sistematik inceleme, el yıkama, maske takma ve fiziksel mesafeyi de içeren çeşitli kişisel koruyucu ve sosyal önlemlerin Covid-19 insidansında azalma ile ilişkili olduğunu gösteriyor" dedi.

SOSYAL MESAFE NE KADAR ETKİLİYOR?

Bununla birlikte, araştırmacılar ayrıca sosyal mesafenin Covid-19’un yaygınlığını yüzde 25 oranında azalttığını buldu.

Araştırmacılar, çalışmada aynı zamanda karantina uygulamalarının faydalarına da değindi. Ancak, bunun sürdürülebilir olmadığını ve "daha özel müdahalelere" ihtiyaç olduğunu vurguladılar. Bu noktada maske takma ve aşılamanın devreye girdiğini belirttiler:

"Dünya çapında, hükümet ve halk sağlığı kuruluşları, çeşitli halk sağlığı önlemleri uygulayarak Covid-19 yayılmasını hafifletiyor. Bulgularımız maske takma ve fiziksel mesafenin uygulanması yoluyla Covid-19 bulaş oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma tespit etti.”

Öte yandan araştırmacılar, küresel olarak daha yaygın aşılama seviyelerine ulaşıldığında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağını söyledi:

"Covid-19 pandemisinin daha fazla kontrolünün, yalnızca yüksek aşılama kapsamına ve etkinliğine değil, aynı zamanda etkili ve sürdürülebilir halk sağlığı önlemlerine devam eden bağlılığa da bağlı olması muhtemeldir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.