‘Kürdistani bölgeler için tek çözüm 140’ıncı maddeyi uygulamak’

‘Kürdistani bölgeler için tek çözüm 140’ıncı maddeyi uygulamak’

 Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan diğer Kürdistani bölgelerde Araplaştırma girişimleri devam ederken, Kürtler bu bölgelerde tek çözümün Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’nin uygulanması olduğunu vurguluyor.

A+A-
 

Her ne kadar Irak Parlamentosu ve hükümeti Kerkük’ün dayatmayla atanmış valisinin uygulamaları için iptal kararı almış olsa da Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerde Araplaştırma ve Kürtlerin topraklarını işgal girişimleri tüm hızıyla devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Kürdistani bölgelerde yaşayan Kürtler, Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi’nin uygulanması ve merkezi Irak hükümetinin bu konuda ciddi adımlar atması gerektiğini belirtiyor.

K24’e konuşan Kürdistan Parlamentosu Kürdistani Bölgeler Komisyonu Başkanı Ciwan Yunus, “Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerde durum böyle devam ederese, istenmeyen olaylar gelişir” dedi.

“Bize göre en iyi çözüm yolu 140’ıncı maddenin uygulanmasıdır” diyen Ciwan Yunus, “Biz, çevredeki Arapların Kürtlerin toprakları ve mallarını işgal girişimlerinin en önemli nedeninin atanmış vali olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

K24’e konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üst düzey yetkilisi Rebaz Berkoti de Kerkük’te Araplaştırmanın büyük bir tehlike haline geldiğini belirtti.

Rebaz Berkoti, “Kerkük’ün atanmış valisi çevredeki Araplara tüm kapılarını açmış durumda. Bununla mücadele edilmesi konusunda Kürtlerin birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri en önemli seçenektir” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, sorunun çözümü için merkezi Irak hükümetinden pratik ve acil adımlar atması gerektiğini ifade ediyor.

Başbakan Mesrur Barzani, dün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Kürdistani bölgelerdeki gelişmelerden endişe duyduğunu belirtti.

Başbakan, Kerkük başta olmak üzere Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma girişimlerinin yoğunlaştırıldığını ve bu siyasetin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Söz konusu bölgelerde Araplaştırma ve demografiyi değiştirme siyasetinin devam ettiğini kaydeden Başbakan, bunun önceki Irak rejimlerinin Araplaştırma siyasetlerinin tekrarı olduğunu ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.