Kürdistan’da yeni tavuk cinsi bulundu

Kürdistan’da yeni tavuk cinsi bulundu

Kürdistan Bölgesi’nde, “Kürdistan” olarak tanınan yeni bir tavuk cinsi tespit edildi. “Kürt tavuğu” ya da “Kürdistan tavuğu”olarak bilenen 3 farklı türün birleşiminden elde edilen Kürt tavuğunun, diğer tavuklardan farklı olduğu bilimsel olarak ortaya çıkt

A+A-

Haber Merkezi- Kürt tavuğu, Erbil’in Kuştepe ilçesinden 68 yaşındaki Reşid Muhammed Kadir adlı besici tarafından yaklaşık 3 yıl önce bulundu.

Reşid Muhammed Kadir, 20 yıl önce aldığı Amerikan horozunu, Hollanda ve 4 Bulgar tavuğu ile çiftleştirince bir tür elde etmişti. Ardından bu melez horoz ve tavukları Kürt tavuğuyla çiftleştirince bambaşka bir tavuk türü ortaya çıkarttı.

 

Başta Erbil olmak üzere Krüdistan’da birçok kümes besicisi “Kürdistan” adı verilen bu tavuk türünü besliyor. Bu tavuk türünün fiyatı ise 5 bin doları buluyor.  

İbrahim Hedad adlı besicinin tavuğu, 3 yıl önce yapılan tavuk güzellik yarışmasında birinci olmuştu.

Rûdaw’a konuşan Hedad, “Bu tavuğun beslenmesi oldukça maliyetlidir. Çünkü bir yıl içinde 3 kilo oluyor ve yılda 100 yumurta yumurtluyor” dedi.

Tavuğun sahip olduğu özelliklere göre fiyatlarının 100 ila bin dolar arasında değiştiğini belirten İbrahim Hedad, “Bu tavukların yumurtasının çifti ise 5 bin ila 10 bin dinar arasındadır. Bir haftalık civcivin ise fiyatı 10 bin dinardır” diye konuştu.

Benekli koyu mavi, benekli açık mavi, siyah, siyas ve beyaz, beyaz ve koyu kırmızı olmak üzere toplam 6 farklı rengi bulunan bu tavuk cinsinin özellikle benekli koyu mavi ile siyah renkleri büyük rağbet görüyor.

Rûdaw’a konuşan Selahaddin Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Dr. Yusuf Berzenci, şimdiye kadar yaptıkları araştırma-inceleme sonuçlarına göre yeni bir tavuk cinsini tespit ettiklerini söyledi.

Dr. Yusuf Berzenci, “Bilimsel olarak ispatlanması için Kürdistan Hayvan Hakları’nın ve kümes besicilerinin desteğiyle bu tavukların DNA örneklerini diğer tavuk türleriyle karşılaştırdık.Amerika, Belçika, Hollanda, Fransa ve Almanya’dan tavukların DNA’larını 12 Kürt tavuğunun DNA’sı ile karşılaştırmamızın sonucunda da Kürt tavuğunun kendine özgü olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Genel anlamda yaptıkları incelemelerde 3 farklı renkte Kürt tavuğunun diğer deneklere göre yüzde 25 farklı olduğunu belirten Berzenci, “Sonuç olarak Kürt tavuğunun kendine has özellikleriyle yeni bir tavuk türü olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Yaptıkları araştırma sonuçlarının uluslararası bilimsel bir dergide yayımlanacağını belirten Dr. Berzenci, “Tavuklar üzerinde daha fazla araştırmanın yapılması halinde bu tavuk türünün Kürt ya da Kürdistan tavuğu olarak dünyaya tanıtabiliriz” diye konuştu.

Kaynak: Rudaw

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.