Kürdistan Parlamentosu’ndan Irak'a ‘Şengal Katliamı’ çağrısı

Kürdistan Parlamentosu’ndan Irak'a ‘Şengal Katliamı’ çağrısı

.

A+A-

Kürdistan Parlamentosu, Ezidilerin katledilmesinin ve Şengal'in terör örgütü DAİŞ tarafından işgalinin yıldönümünde yayımladığı mesajda, Irak hükümetini hukuki ve ahlaki yükümlülüğünü yerine getirmeye çağırdı. 

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı, Ezidi Kürtlerinin katledilişinin ve Şengal’in DAİŞ tarafından işgalinin 7’nci yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yayımladı.

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı'nın açıklamasında, "3 Temmuz 2014, Kürdistan halkının tarihinde trajik ve üzücü bir gündür. O, gün DAİŞ teröristleri bütün dünyanın gözü önünde Şengal’e yönelik vahşi bir saldırı gerçekleştirdi. Ezidi Kürt kadınlarını kaçırdı, erkekleri de öldürdü. O kara günü anarken, DAİŞ teröristlerinin daha da ilerlemesine ve Kürdistan'ın tüm bölgelerine nüfuz etmesine izin vermeyen dost ülkelerin işbirliğinden dolayı teşekkür etmemiz gerekiyor. Ayrıca teröristlerin saldırısına karşı Kürdistan’ı koruyan kahraman ve yiğit Peşmergelerin fedakarlıklarını da unutmamamız gerekiyor, çünkü Perşmerge, DAİŞ efsanesini yerle bir etti” denildi.

Açıklamanın devamında,  “Kürdistan Parlamentosu, 3 Ağustos 2019 tarihli oturumunda, Şengal halkı ve mağdurlarının haklarını yasal bir zeminde oluşturmak amacıyla 3 Temmuz 2014 tarihini ‘Ezidi Soykırımı Günü’ olarak ilan etti. Irak merkezi hükümetini yasal ve ahlaki sorumluluğunu üstlenmenin yanı sıra, uluslararası örgütler ile Birleşmiş Milletler Özel Soruşturma Timi'nin (UNITAD) suçu belgeleyip sorumluları adalete teslim etmesine izin vermeye ve mağdurlara ve zarar gören herkese tazminat ödemeye çağırıyoruz.  Kürdistan Bölgesi halkına karşı işlenen suçlar soykırım olarak tanınmalıdır” ifadeleri yer aldı. 

Kürdistan Parlamentosu açıklamasında sonunda, “Şengal Katliamı şehitleri ve tüm Kürdistan şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kayıpların bir an önce bulunması ve akıbetlerinin ortaya çıkarılması, Şengal halkının ata ve babalarının yurtlarına dönmesini istiyoruz” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.