Kürdistan Parlamentosu ‘Rojava tasarısı’nı onayladı

Kürdistan Parlamentosu ‘Rojava tasarısı’nı onayladı

Kürdistan Parlamentosu, bugün Rojava özel gündemiyle toplanarak bir dizi karar aldı.

A+A-

 

Haber Merkezi- Kürdistan Parlamentosu, Rojava hakkında 12 maddelik bir tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

Rojava özel gündemiyle toplanan Kürdistan Parlamentosu, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarını kınadı.

Savaşın bir an önce durdurulması çağrısında bulunulan Kürdistan Parlamentosu’nun açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Sivil halkın can ve mal ile sivil toplum kuruluşlarının güvenliği sağlanmalı. Birleşmiş Milletler, uluslararası kuruluşlar ve bölgedeki kurumlar Rojava’ya yönelik saldırılar ve savaşın durması için siyasi ve diplomatik baskılarını arttırmalı.”

Kürdistan Parlamentosu, uluslararası kuruluşlarla birlkte Rojava’dan gelecek göçzedeler konusunda hazırlıklar yapması için Kürdistan Hükümeti’ni görevlendirdi. Parlamento, göçzedelere yardım için ulusal bir kampanya başlattı.

Kürdistan Parlamentosu açıklamasında, “Parlamento, yaşananlar, radikal grupların yaptıklarından ve Efrin’de meydana gelen insan hakları ihlalleri ve demografik değişimin tekrarlanmasından endişe duyuyor. Efrin’de yaşananların Serê Kaniyê, Grê Spî ve Kobani’de tekrarlanmaması için radikal grupların engellenmesi için yoğun çaba gösterilmeli” denildi.

Rojava’daki siyasi taraflara çağrıda bulunan Kürdistan Parlamentosu, partilerden siyasi ve ideolojik ayrılıkların bir tarafa bırakılarak Kürt halkının çıkarları için ortak bir çalışma etrafında bir araya gelmeleri istendi.

Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, hükümet olarak Rojava’dan gelecek sığınmacılar için hazırlık yaptıklarını ve yabancı misyonlara göçmenler konusunda hükümete destek olunması çağrısı yaptıklarını ifade etti.

Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Rojava'ya yönelik saldırısından dolayı yaşanan savaşta Kürt illeri ve Rojava'da yüzden fazla sivil hayatını kaybetti. Ayrıca Rojava’da yüz binden fazla insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

 

Kaynak: KRD New

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.