Kürdistan İçişleri: Bağdat Şengal Anlaşması’na ciddi yaklaşmalı

Kürdistan İçişleri: Bağdat Şengal Anlaşması’na ciddi yaklaşmalı

.

A+A-

Duhok’ta düzenlenen 14’üncü Laleş Merkezi Kongresi'nde açıklamalarda bulunan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın hayata geçmesi için Irak hükumetinden daha ciddi adımlar beklediklerini söyledi.

Duhok’ta, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed'in katılımı ile 14’üncü Laleş Merkezi Kongresi düzenleniyor.

Kongrede, Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah ile Duhok Valisi Ali Teter de hazır bulunuyor.  

Kongrede bir konuşma yapan Bakan Ahmed, “Kürdistan Bölgesi hükumeti, Ezidi vatandaşlarımızın yaşadığı bölgelere imkanları dahilinde yardım etmekten kaçınmamıştır. Hükumet, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bölgelerde durumun normale dönmesi için çabalarını sürdürüyor. Bu amaçla da Irak federal hükumeti ile Şengal Anlaşması’nı imzalamıştır. Fakat maalesef ki bugüne kadar pratik adımlar yetersiz kalmıştır” dedi.

Reber Ahmed,  bölgenin yasadışı silahlı gruplardan temizlenmesi ve meşru bir idareye kavuşturulmasının halkın evlerine dönebilmesi için atılması gereken ilk adımlar olduğunu vurguladı.

“Irak federal hükumeti de Şengal meselesini, göç edenlerin durumunu ve Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesi konusunu daha ciddi ele almalı” diyen Bakan Ahmed, “Çünkü anlaşmanın uygulanması konusunda temel görev Bağdat’ın omuzlarında. Kürdistan Bölgesi hükumeti bu konuda her türlü işbirliğine hazırdır. Sayın Başbakan ve ilgili bakanlarımız da destek vermeye hazırdır” diye konuştu.  

Şengal Anlaşması

Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri, 9 Ekim 2020’de, Şengal'de durumun normale dönmesi, yeniden inşa ve halkın evlerine geri dönmesini hızlandırmak için bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma gereği ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar gerçekleştirilmesi kararı alındı.

Şengal içindeki güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecekti.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacaktı.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.