Kürdistan Hükümeti: Kadına karşı şiddet ile her türlü mücadele yürüteceğiz

Kürdistan Hükümeti: Kadına karşı şiddet ile her türlü mücadele yürüteceğiz

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ehmed, Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak başta kadına şiddet olmak üzere bütün şiddet durumlarını ortadan kaldırmaya yönelik çaba sarf edeceklerini dile getirdi.

A+A-

Haber Merkezi- Kadına karşı şiddetle mücadele için 16 günlük mücadele kampanyasına katılan ve burada bir konuşma yapan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ehmed, Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak başta kadına şiddet olmak üzere bütün şiddet durumlarını ortadan kaldırmaya yönelik çaba sarf edeceklerini dile getirdi.

‘Halen Kürdistan Bölgesi’nde kadınlar şiddette maruz kalıyor ‘

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İçişleri Başkanı Rêber Ehmed yaptığı açıklamada, kadına karşı şiddetle mücadele konusunda her alanda mücadeleye devam edeceklerini belirterek, halen Kürdistan Bölgesi’nde kadınların şiddete maruz kaldığını ifade etti.

‘Kadına karşı şiddetle mücadele edilmeli’

Rêber Ehmed konuşmasının devamında, şiddete karşı mücadelenin sadece hükümet kurumları ile yapılmasının yeterli olamayacağını, bunun için sivil toplum örgütlerinin, özellikle kadın kurumlarının, din alimlerinin, üniversitelerin, eğitim merkezlerinin, aydınların ve basının desteklerine ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.

‘Kürt Ezdi kadınları IŞİD vahşetini yaşadı’

Kürt kadınlarının Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde aktif rol oynadıklarına, bütün zorluklarda, acılarda kahramanca yer aldıklarına dikkat çeken İçişleri Bakanı Rêber Ehmed, Kürt kadınlarının bunun dışında toplumsal baskılarada maruz kaldığını, özellikle Kürt Ezdi kadınlarının IŞİD vahşetini yaşadığını dile getirdi.

‘kadın cinayetlerine karşı cezalar artırıldı’

Kürdistan Bölgesi'nin kadına şiddete karşı mücadele konusunda iyi aşamalar kaydettiğini belirten İçişleri Bakanı, özellikle kadın cinayetlerine karşı cezalar ve çok eşlilik konularında hukuksal düzenlemeler yapıldığını, fakat bu kazanımların yeterli olmadığını, çünkü halen kadına karşı cinsel şiddetin, sünnet olaylarının ve cinayetlerin yaşandığını belirtti.

 Kürdistan Bölgesi Hükümetinin kadına şiddet konusunda her yönüyle mücadeleye devam edeceğini belirten Rêber Ehmed, Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan bütün sınıfların da bu mücadele de kendilerine destek vermelerini istedi.

Şiddet mağdurlarına destek verilmeli

 Rêber Ehmed konuşmasının sonunda şunları dile getirdi: "Kadınlara karşı yapılan şiddet bir an önce durmalıdır. Özellikle aileler bu şiddet kurbanlarına sonuna kadar destek vermeli ve şiddete maruz kalmış kadınların yakınları, şiddeti gerçekleştirenlerin hukuk önünde ceza alabilmelerini sağlamalıdırlar."

Aile İçi Şiddet ve Kadına Karşı Şiddet Komisyonu'nun açıkladığı veriler

Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne bağlı Aile İçi Şiddet ve Kadına Karşı Şiddet Komisyonu'nun yayınladığı verilere göre, geçtiğimiz 9 ay içerisinde kadına şiddet vakalarına ilişkin 375 olay yaşandı.

 Yaşanan bu 375 vakanın 30'unda kadınlar katledillirken, 46'sında kadınlar intihara sürüklendi. Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne bağlı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Komisyonu'nun Basnews'e gönderdiği verilere göre, geçtiğimiz 9 ay içerisinde Kürdistan Bölgesi’nde kadına karşı ve aile içi şiddet olaylarında 375 vakaaya rastlandığı, toplamda gerekli mercilere 8 bin 509 suç duyurusunun yapıldığı belirtilmekte.

Komisyonun yayınladığı verilere göre, geçtiğimiz 9 ay içerisinde, 30 kadın katledilirken, 46 kadında intihara sürüklendi. Bunun yanısıra komisyon verilerine göre 125 kadın yakılma olayı ile karşı karşıya kalırken, 81 kadının da kendilerini yaktığı ve 93 kadının da cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilmekte.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genel Müdürlüğü açıklaması

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı’na bağlı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın ilk altı ayında 55 Kürt kadın maruz kaldığı şiddet sonucu öldü.

Ölenlerden 22’sinin yakınları tarafından katledildiği, geriye kalanların ise psikoloji, ekonomik ve sosyal durumları nedeniyle intihar ettiği belirtildi.

Kendini yakan veya ateşe verilen kadın vakalarında da yüzde 100’lük artış gözlemlendi. Sadece Erbil’de 20 kadın kendini yakarken, 28 kadın da başkası tarafından ateşe verildi.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı’na bağlı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genel Müdürlüğü’ün bu yılın bu yılın ilk altı ayında kadına yönelik şiddet yılın ilk yarısında 2018'in aynı dönemine kıyasla yüksek oranda artış gösterdi.

 Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentlerind şiddette ilişkin veriler

Raporda Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentlerindeki şiddet dağılımına ilişkin veriler yer aldı. Her bölgede ortalama yaklaşık 20 şiddet (intihar ve cinayet) olayının yaşandığı kaydedildi. Raporda aktarılan verilere göre yılın ilk yarısında Erbil'de 5 kadın öldürülürken, Duhok'ta 7 ve Süleymaniye'de de 7 kadın öldü. İntihar vakalarında Duhok'ta 13, Erbil'de 7 ve Süleymaniye'de 11 kadın yaşamını yitirdi.

Kendini yakan kadın sayısında artış

Kendini yakan veya ateşe verilen kadın vakalarında yüzde 100'lük artış gözlemlendi. Erbilde 20 kadın kendini yakarken 28 kadın başkası tarafından ateşe verildi. Süleymaniye'de 33 kadın yanmaya maruz kalırken, 17'si başkası tarafından ateşe verildi. Duhok'ta ise 21 kadın yandı. Soran ve Raperin bölgelerinde 16 yanma vakası gerçekleşti. Kadınların ciddi bir biçimde darp edildiği tespit edilen 50 vakaya rastlandı.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genel Müdürlüğü raporda bin 700'ü Erbil'den olmak üzere 4 bin 970 resmi şikâyet aldıklarını belirtti. “Mutlak şiddet” vakalarına ilişkin alınan şikâyetlerin kaydedilen tüm şikâyetlerin yüzde 5'inden az olmasının, Müdürlüğün bu tür vakalara doğrudan ve hızlı bir şekilde cevap verdiğine işaret ettiği belirtildi.

Son 5 yılda Kürt Ezdi kadınlara karşı IŞİD’in işlediği insanlık suçları verileri

 IŞİD, 5 yılda Şengal'e saldırarak yaklaşık 5000 Ezdi Kürdü katletti ve yaklaşık 200 bin Ezdi Kürt'ün mülteci olmasına sebeb oldu.

Esir Şengallileri Kurtarma Ofisi’nin verdiği veriler

Esir Şengallileri Kurtarma Ofisi en son 01.08.2019 tarihinde Şengal katliamı sürecinden bugüne kadarki bilgileri güncelleyerek medya organları ile paylaştı. Şengallileri Kurtarma Ofisinin paylaştığı bilgiler şu şekilde:

- Irak'ta yaşayan Ezdi toplumun Nüfusu: 550 bin kişi

- IŞİD saldırılarından dolayı mültecileşmiş Ezdilerin sayısı: 360 bin kişi

 - IŞİD'in Şengal'e saldırdığı ilk gün verilen şehit sayısı: 1293 kişi

 - Babasız kalan çocuk sayısı: 2745 kişi

- Şimdiye kadar tespit edilmiş toplu mezar sayısı: 80 toplu mezar

 –IŞİD tarafından patlatılmış ve tahrip edilmiş kabristan ve dini yerlerin sayısı: 68 yer

 – Yurtışına göçen kişilerin sayısı :10 bin kişiden daha fazla olduğu tahmin ediliyor

 - IŞİD tarafından kaçırılmış kişilerin sayısı: 6417 kişi. Bunlardan 3548'i kadın ve kız. 2869'u erkek ve çocuk.

- IŞİD'ten kurtarıla ilişkin bilgilerde şu şekilde: toplamda kurtarılanların sayısı: 3509 kişi. Bunlardan 1192'si kadın, 337'si erkek, 1033'ü kız çocuğu, 947'si ise erkek çocuğu.

 - Halen IŞİD'in elinde bulunan veya akibeti bilinmeyenlerin sayısı: 2908 kişi, bunlardan 1323'ü kadın, 1585'i ise erkek ve çocuk.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.