Kürdistan Bölgesi’nden Irak’taki yeni hükümet için 5 madde

Kürdistan Bölgesi’nden Irak’taki yeni hükümet için 5 madde

Başkan Neçirvan Barzani başkanlığında toplanan Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı ve siyasi parti liderleri, Kürdistan Bölgesi’ndeki tarafların yeni Irak hükümeti hakkındaki ortak tavrını görüştü.

A+A-

Haber Merkezi - Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti liderleri, Neçirvan Barzani’nin başkanlığında başkent Erbil’de bir araya geldi.

Kürdistan’daki siyasi tarafların toplantısının ardından yapılan açıklamada, toplantıda Kürdistan Bölgesi heyetinin Irak’taki sorunlara çözüm bulunması için Bağdat’a yaptığı ziyaretin sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından 5 maddelik bir sonuca varıldığı belirtildi.

Maddeler şöyle:

1- Irak’taki mevcut sorunları çözebilecek ve istikrarı yeniden sağlama yeterliliğinde olabilecek, tüm bileşenlerin güvenini kazanabilecek ve erken seçimler için hazırlık yapabilecek bir hükümetin kurulması için çalışacağız.

2- Muhammed Allawi tarafından şu ana kadar atılan adımlar Irak’taki bir çok taraf ve bileşenler için güven tesis etmedi. Bundan dolayı yeni hükümetin Irak’taki tüm bileşenlerin isteklerini yerine getirmesi için Allawi’nin çalışma yöntemi ve programı üzerinde değerlendirme yapılmasını istiyoruz.

3- Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünün korunması ve Bölge ile tartışmalı bölgelerdeki bütün anayasal haklar konusunda ısrarcı olacağız. Sadece Kürdistan Bölgesi’nin resmi kurum, kuruluş ve bileşenleri Kürdistan Bölgesi’nin gerçek, ulusal ve eşit ortaklık temelindeki temsilcilerini seçebilir.

4- Irak şu anda büyük bir iç ve dış tehditle karşı karşıya ve tehlikeli bir dönemeçten geçiyor. Bundan dolayı Irak’lı yetkililerin müzakere masasına oturarak ortak bir ulusal karara varmalarını istiyoruz.

5- Kürdistan Bölgesi’nin heyeti bu amaçlarla Irak’lı siyasi taraflarla müzakerelere devam edecektir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.