Kürdistan Bölgesi İsveç Temsilcisi: Kürtlerin endişelerini Ann Linde’e aktardık

Kürdistan Bölgesi İsveç Temsilcisi: Kürtlerin endişelerini Ann Linde’e aktardık

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi İsveç Temsilcisi Şoreş Kadir, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile gerçekleştirdikleri görüşmede bakana “Kürt diasporasının endişelerini” aktardığını bildirdi.

Türkiye NATO üyelikleri karşılığında İsveç ve Finlandiya ile; PKK ve PYD hakkında bazı yeni taahhütler içeren bir mutabakat metni imzalamış, buna göre İsveç ve Finlandiya, PKK’yi “terör örgütü” olarak teyit ederken Rojava’da PYD ve YPG’ye destek vermeyeceklerini taahhüt etmişti.

Ayrıca bu anlaşmanın akabinde Türkiye İsveç ve Finlandiya’dan, çoğu Kürt, 33 kişinin iadesini istedi.

Türkiye ile imzaladığı mutabakat nedeniyle ülkesinde eleştirilere maruz kalan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise "Erdoğan’a boyun eğmedik. Terör faaliyeti olduğu yönünde delil olmadıkça hiçbir iadeye razı olmayacağız. Kürtler açısından insan haklarının ya da demokratik haklarının risk altında olduğunu düşünmelerini gerektirecek bir sebep yok" demişti.

Kürdistan Bölgesi İsveç Temsilcisi Kadir ile Linde arasında görüşme

Bu gelişmelerin akabinde bugün Kürdistan Bölgesi İsveç Temsilcisi Şoreş Kadir ve beraberindeki heyet, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile bakanlıkta bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin Kadir, Twitter hesabında paylaşımda bulundu:

“İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile bir araya geldik. Kürdistan-İsveç ilişkilerinin yanı sıra ortak çıkarlarla ilgili konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

Ayrıca Kürt toplumunun İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin endişelerine vurgu yaptık.”

Linde de kendi Twitter hesabında Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Kadir ile görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek “İsveç’te yaşayan Kürtlerin durumunu ve İsveç’in Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerine” değindiklerini dile getirdi.

Öte yandan görüşmeye dair Şoreş Kadir’in ofisinden Sorani lehçesi ile İsveççe yapılan açıklamada Kadir’in “İsveç'in NATO'ya girme girişiminin ardından Kürtlere yönelik politikasına ilişkin haberlerle ilgili olarak ‘Kürt diasporasının endişelerini’ bakana ilettiği” kaydedildi. İsveç'in Kürtlere konuya ilişkin açıklama yapması gerekliliğine ise değinildiği aktarıldı.

Linde son olarak Kasım 2021'de Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ederek liderlerle bir araya gelmişti. 

Öte yandan Erdoğan "Bu iki ülkeden yakın zamanda bazı terör suçlularının iadesi söz konusu olabilir mi?" sorusunu, "Şimdi bu konuda verilmiş sözler var. Örneğin İsveç 73 teröristi bize gönderecek. Şu anda 3-4 tane gönderdiler. Ama bunlar bizim için yeterli değil. Tabii bunları Adalet Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, Milli İstihbarat Teşkilatımız yakın markaja alıp takibini yapacak ve 'Bu teröristleri gönderin bakalım.' diyecek. Bunların hepsi bizim taleplerimiz olarak şu anda ortada. Bunlar geldi geldi; gelmediği takdirde gereği ne ise o gereğini de biz her an kurumlarımız ve birimlerimiz vasıtasıyla yapmaya devam edeceğiz" diye yanıtlamıştı.

 

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.